Foto Recensie: Kenny Neal - Straight From The Heart
Label: Ruf records
Release: 20 mei 2022

Tekst: André Wittebroek

De in Baton Rouge Louisiana geboren en woonachtige Kenny Neal is al jaren een gewaardeerde muzikant in de blueswereld. Zo ontving hij in 2005 de Handy Blues Award en in 2016 een Grammy nominatie en nog twee Blues Awards voor zijn album Bloodline.
In 2021 trad hij op bij het Grolsch Schöppingen Blues Festival en ondergetekende schreef in Bluesmagazine: “Ikzelf had nog nooit van de man gehoord maar wat een rasartiest. Mooie stem, speelt geweldig gitaar,steelgitaar en mondharmonica, een multi instrumentalist. Voor mij een van de hoogtepunten van het festival, vooral muzikaal gezien. Bij het optreden van zijn goede vriend Lucky Peterson, speelde hij nog enkele nummers mee op mondharp. Helaas is Lucky overleden en deze nieuwe cd Straight From The Heart is aan hem opgedragen.

Nu dan het nieuwe album. Er staan elf nummers op en de speeltijd is 46.30 min. Kenny heeft het zelf geproduceerd en opgenomen met regionale muzikanten in zijn eigen Brookstown Recording Studios in Baton Rouge.

Het album opent direct met de stevige blues Blues Keep On Chasing Me waarin meteen de blazerssectie de ritmes bepaalt en waarin Lucky Peterson wordt geëerd. Prachtige wat diepe stem, helder gitaarspel, diepe bas, pianootje. Alles zit in dit prachtige nummer. Meer tempo zit in de shuffle Mount Up On The Wings Of The King en gaat over B.B.King. Grammy Winner Christone ‘Kingfish’ Ingram heeft meegeschreven en zingt en speelt gitaar. (Kingfish eerste optreden in Europa was in 2016 op het Grolsch Schöppingen Blues Festival (kleine wereld de blueswereld). Het bekende I’ll Play The Blues For You, mooie uitvoering. Tito Jackson schreef en speelt mee op het volgende Two Timing, een vlotte blueser met horns. De zang is van Tito, Neal en Neal’s dochter Syreeta. Monharp intro in de zydecoblues Louise Ana waarin de liefde voor zijn geboorte- en woonstaat Louisiana wordt bezongen. It Don”t Cost Nothing is een heerlijke slowblues met harpsolo waarna Bon Temps Rouler volgt. Een zydeconummer met accordeon en washboard en die lekkere dansbare ritmes, de titel in het Frans en de liefde voor Louisina. Rustig gaat het verder in It’s Been Do Long met diepe baritonsax en mondharp. Het gevoelige Someone Somewhere is eveneens een rustige ballade met veel piano en ingetogen gitaarspel. Lekker swingend wordt het in I Got To Tell Somebody, een uptempo rock and rollblues met dito groove.Topsong. De cd sluit af met New Orleans in de New Orleansstijl, die swing, ritmes, pianootje, washboard , blazers met een kort deuntje Down By The Riverside, leuk. Het is een lofzang aan de stad. Mooi eind van een prachtig album.

Conclusie:
Straight From The Heart is een werkelijk schitterend bluesalbum met veel variatie geworden. Er worden veel verschillende instrumenten gebruikt tot accordeon en washboard en die krijgen allen de ruimte. Lijkt me een verplichte aanschaf voor de bluesliefhebber van gevarieerde, goed gemaakte blues uit het zuiden van Amerika.

KENNY NEAL "New Orleans (Official Video)"

Links:
www.kennyneal.net
www.rufrecords.de


Ook op Blues Magazine ...