Kenny Neal - Hooked On Your Love

Kenny Neal – Hooked On Your Love

Formaat : CD / Label : Dixiefrog / Distributie : Bertus / Release : Oktober 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst : Frank van Engelen

Kenny Neal werd in 1957 geboren in New Orleans is een Bluesman in hart en nieren, en heeft zich al ruimschoots bewezen. Hij is wat je noemt een multi instrumentalist. Dit houdt in dat hij vele instrumenten kan bespelen wat bij Live optredens wel erg vemakelijk kan zijn, als Kenny zomaar ineens achter de drums zit. Toch zijn er voor mij drie dingen die er echt uit springen. dat zijn zijn prachtige stem , flitsende en bijtende gitaar lick´s en mondharmonica. Kenny is de zoon van Raful Neal, ook al een verwoed Bluesman, dusd Kenny kreeg het eigenlijk met de paplepel in gegoten. Ook zijn broers waren erg muzikaal, en zijn regelmatig van de partij op de albums van Kenny.

Kenny werd natuurlijk ook plat gegooid met invloeden van B.B. King, Howlin´ Wolf en meer van die grote namen.
Hij leerde zichzelf het een en ander aan, en dat resulteerde om een lang verhaal kort te maken in een deal met Alligator Records in 1988, om vervolgens met Telarc in zee te gaan, waar heel wat goede albums werden gemaakt, en het talent van Kenny Neal boekdelen sprak.
2004, leverde onze vriend een Award op, voor best album Double Take, met o.m. Billy Branch. Zo gaat het een tijdje door, en dan blikt dat Kenny de naam Bluesman niet voor niets heeft helaas. 2005 heeft Kenny veel last van gezondheid problemen. Hij verloor zijn vader, broer en zus en het koste Kenny een lange tijd om dit een plaats te kunnen geven. Ruim elf maanden was hij uit de running, maar gebruikte die tijd om te helen, maar ook om de ervaringen, emoties e.d. in song´s om te zetten.

In 2008, keert Kenny terug met een bloed mooie schijf, die op en top werd bejubeld. en Kenny inderdaad zijn verdriet, ervaring en wanhoop verwoord heeft in de muziek. Een pracht album Let Life Flow,waarin pracht ballades en veel variatie qua blues is te horen,.
Veel eigen nummers maar ook pracht cover als Since I met You baby, en het zeer indringende Blues Leave me Alone en Bleeding Heart. Het album krijgt superlatieven en Kenny is Back On The Scene.

Nu is er dan de opvolger, die eigenlijk de lijn van het vorige klasse album voort zet. Het nieuwe album heet Hooked On Your Love, en laat weer Kenny in topvorm zien, met veel variatie in de tracks dus. We horen Chicago Blues, BB. King riffs, maar ook pittige Swampy en Jazzy rock klanken en Boogie tunes. Kortom een album om je vingers bij af te likken, en precies laat horen wie Kenny Neal is eigenlijk. Zijn stem is geweldig en klikt breekbaarder dan ooit, evenals zijn pittige, messcherpe maar oh zo mooie licks.
De begeleiding is ook klasse natuurlijk, met o.m Lucky Peterson op toetsen.
Even wat dingen er uit halen dan.

Opener Hooked On Your Love zet meteen de toon al voor dit album , heerlijke blazers, BB King stuff, maar wel de eigenheid van Kenny Neal en die pakt je meteen.
Vervolgens Bitter With The Sweet, een prachtige ballade met zo een mooie stem en melodie. Dan Down In The Swamp, een ode aan zijn geboorte grond dus, erg lekker en Funky As Hell. Funky klanken ook in in Blind Crippled, Or Crazy.
Dan een heerlijke Rocking Blues in If Walls Could Talk met heerlijke koortjes
New Lease On Life, een meer sprekende titel is er niet denk ik, en gaat natuurlijk over dingen een plek te geven en te overleven. Erg sterk nummer vind ik met puntige riff´s.
Een van de hoogtepunten vind ik ook absoluut Ain´t Nothing You Can Do met hetzelfde soundje als Leap Of Faith, ooit eens gehoord van Carl Wheatersby. Heerlijk nummer met die prachtige blazers en stem en gitaar klanken. Top nummer.
Tot slot noem ik nog zo een schoonheid, de ballade Old Friends, een Heartfelt item en een bloedmooie harmonica er in.dan nog een keer de achtergrond qua geboorte streek in Voodoo Mama Swampy Bluesey Rocking, heerlijk.
Need i say More, Blind kopen dit ding, geweldig gewoon.

Tracks

01. Hooked On Your Love
02. Bitter With The Sweet
03. Down In The Swamp
04. Blind Crippled, Or Crazy
05. If Walls Could Cry
06. Things Have Got To Change
07. New Lease On Life
08. Ain´t Nothing You Can Do
09. Old Friends
10. Tell Me Why
11. Voodoo Mama
12. You Don´t Love Me

Internet : www.kennyneal.net


Ook op Blues Magazine ...