Ken Stead – Civil War
Format: CD – LP – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 31 mei 2019

 Tekst: Paul Op den Kamp

De titel van het album lijkt een hoop ellende en naargeestigheid te suggereren. Een oorlog van het kaliber die Leonard Cohen al beschreef in There Is A War. Het gevecht tussen de seksen dat volledig escaleert. Het onbegrip en onvermogen om elkaar te begrijpen verwoest zowel de relatie als het leven van de betrokkenen.

Voor wie hem niet kent, een korte bio. Ken Stead is een jonge songwriter uit Calgary, Canada. ‘Civil War’ zijn tweede plaat, hij financierde de opnames via de crowdfunding website Kickstarter. De inspiratie voor de liedjes op dit album kwamen na – hoe kan het ook anders – een verbroken relatie. Op zijn Facebook pagina omschrijft hij zichzelf mooi als musician with a purpose of being a sense of vulnerability, kindness and positivity

In ieder geval is het bijzonder dat hij deze explosieve thematiek kan verpakken in stevige roestbruine rockers. Warmbloedige liedjes die rocken als ook ontroeren. Immers wisselen gevoelens als boosheid, woede, kwetsbaarheid en verdriet elkaar af. Toch toont hij zich niet wraakzuchtig naar zijn ex maar reflecteert op de misgelopen situatie. Hierin  belooft hij zichzelf beter te willen zijn dan die persoon die hij eerder was.
Het gedrag van toen wil hij niet meer tonen, deze persoonlijke missie komt lied na lied terug. De persoonlijke worsteling wordt in het nummer Hold On naar een finale gestuwd. Over hoe het uiteindelijk allemaal goed komt. Dat de pijn van nu het betere gevoel van de toekomst is. Wat dat betreft lijkt de eerste helft van het album een soort cyclus te zijn waar de zangers door heen moet beuken.
Het tweede deel van de plaat als stilte na de storm. Meditaties op alles wat nu overblijft. De scherven en brokstukken worden opgeraakt als bouwstenen om het leven opnieuw mee op te bouwen. Licht melancholisch qua sfeer maar optimistisch over de toekomst.
Qua stijl kan de vergelijking worden gemaakt met nog een andere Canadese grootheid, namelijk Ron Sexsmith. Haast identiek zijn de liedjes met hun kleine versmelting van rock, pop en soul. Ook wat betreft heldere zangstem lijken beide zangers als twee druppels water op elkaar.

Opvallend detail dat de zangers in interviews verteld dat zijn stem beter is geworden sinds hij rookt! En dat in deze tijden van superfoods en sportfreaks.


Tracklist:
01. Trouble
02. I’m Done Trying
03. Civil War
04. Why are you afraid of the dark
05. I Don’t Wanna Be That Man
06. Fall Apart
07. Hold On
08. My Wandering Heart
09. Best Friend
10. Be Peaced
11. All I Want

Website: Ken Stead