Foto Recensie: Keith Elford And The Weekend Kings - Land Of The Living

Keith Elford And The Weekend Kings – Land Of The Living
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 11 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

De Britse band Keith Elford And The Weekend Kings omschrijft zichzelf in de bio op hun website als bluesrock band. Daar zou ik toch een nuance aan toe willen voegen. In een aantal nummers op hun debuutalbum zit inderdaad een bluesrock geluid maar het merendeel van de nummers past toch beter in het hokje “melodieuze rock” en daarbij kan je denken aan het geluid van Britse bands als The Sutherland Brothers & Quiver of Sniff N’ The Tears.

De band bestaat uit Keith Elford (zang, akoestische gitaar), Simon Davies (gitaar, mandoline, bas, keyboards), Russell Ayres (bas), John Hiles (drums), Stuart Picton (keyboards) en Stuart Sollors (elektrische gitaar). De nummers op hun debuut werden geschreven door Keith en zijn maat Doug Lipinski, die in 2016 overleed.

Het album opent met het luie en broeierig groovende Mojo Back met smerige hoekige gitaarriffs en een pompend soulorgel. In de stuwende rocker Everybody’s Doing It worden hoekige Dr. Feelgood riffs gekoppeld aan goed in het gehoor liggende rock. NFID opent ZZ Top-achtig en is dan ook een boogie van het luie, broeierige soort. Dit nummer had, qua productie wel iets meer mogen knallen. Dat geldt trouwens voor het hele album.
Het felle Life Fits You is een rauwe bluesy rocker met bijtende funky gitaarrffs en een intensiteit a la John Lennon’s “Cold Turkey”. De overige nummers van het album gaan meer de melodieuze rock kant op. De ballad The Final Groove handelt over het langzaam uitsterven van de Classic Rock helden. “Rest in peace, rise in glory” is hier de boodschap. Gitarist Mick Rogers, van Manfred Mann’s Earth Band, is te gast in het mystiek deinende Afghanistan, een nummer met een krijgshaftige tekst. In Burning Wire zit een geluid dat zowel aan Sting als aan Manfred Mann’s Earth Band doet denken.
In de afsluiter This Tree wordt de mandoline erbij gehaald waardoor dit nummer automatisch aan bands als McGuinness-Flint of Lindisfarne doet denken met een licht psychedelisch randje.

Keith Elford And The Weekend Kings hebben een debuutalbum afgeleverd, dat zeer sympathiek klinkt en dat zowel bij de liefhebbers van bluesy rock als van melodieuze rock in de smaak kan vallen.


Tracklist:
01. Mojo Back
02. Everybody’s Doing It
03. The Final Groove
04. NFID
05. Afghanistan
06. Life Fits You
07. Mr. Charming
08. Burning Wire
09. Dust And Water
10. This Tree

Website: www.facebook.com/KeithElfordWeekendKings


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.