Foto Recensie: Keb’ Mo’ - Oklahoma

Keb’ Mo’ – Oklahoma
Format: CD – LP – Digital / Label: Concord Records
Releasedatum: 14 juni 2019

Zie hier het interview & concertverslag TivoliVredenburg, Utrecht 4 juli 2019

Tekst: Jurgen Bakker

Keb’ Mo’ is geboren in Californië en woont hedendaags in Nashville, Tennessee. Het is daarom erg opvallend dat zijn nieuwe album de naam ‘Oklahoma’ draagt. De bluesgitarist was zelf ook verrast toen hij bij een van zijn muzikale ideeën steeds het woord ‘Oklahoma’ zong. Zonder enige persoonlijke connectie met deze staat kon Keb’ Mo’ ook niet veel met dit idee. Totdat hij een schrijfsessie had met Dara Tucker, die wél uit Oklahoma komt. Tucker voorzag Keb’ Mo’ van informatie over de rijke geschiedenis van de staat en zo ontstond toch het nummer dat nu zelfs de titel van het album is geworden.

Het nummer Oklahoma onderscheidt zich nog meer door de muzikale bijdragen van violist Andy Leftwich en Robert Randolph, die met zijn lap steel de laatste twee minuten mag invullen. Maar dit is niet het enige nummer met gastartiesten. Op Put A Woman In Charge zingt Rosanne Cash mee en Taj Mahal duikt ineens op bij Don’t Throw It Away.
Bij het laatste, ietwat zoetsappige, nummer Beautiful Music zingt Keb’ Mo’ samen met zijn vrouw Robbie Brooks Moore over een ultiem liefdeskoppel dat zowel letterlijk als figuurlijk in harmonie leeft. De teksten zijn zeker niet omslachtig maar dreigen juist eerder oppervlakkig te worden; met name wanneer onderwerpen als milieuvervuiling, immigratie, en politiek ter sprake komen. Ze reiken niet veel verder dan dat een vrouw de leiding over zou moeten nemen en dat plastic hergebruikt moet worden. Het doel is niet de diepgang opzoeken, maar om deze boodschappen ten gehore te brengen.
Op de titel en gastartiesten na maakt dit album verder geen rare sprongen. Alles wat op deze plaat te horen valt, is al wel eens eerder voorbijgekomen in het werk van Keb’ Mo’. Het is bluesmuziek die de ene keer in een Americana-jasje zit en op andere momenten een soulsausje heeft.
De nummers zitten goed in elkaar, bevatten veel muzikaliteit zonder geforceerde solo’s, en Keb’ Mo’s warme stem lijkt nog steeds onaangetast door de verstreken jaren. Uptempo nummers als Put A Woman In Charge, Ridin’ On A Train, en I Should’ve worden afgewisseld met het kalme, akoestische gitaarspel op This Is My Home en The Way I.
Alle hokjes lijken afgevinkt te zijn zodat ook aan alle verwachtingen wordt voldaan. Hiermee vormt ‘Oklahoma’ een erg goede representatie van al dat Keb’ Mo’ te bieden heeft.


Tracklist:
01. I Remember You
02. Oklahoma
03. Put A Woman In Charge
04. This Is My Home
05. Don’t Throw It Away
06. The Way I
07. Ridin’ On A Train
08. I Should’ve
09. Cold Outside
10. Beautiful Music

Website: Keb’ Mo’

 


Ook op Blues Magazine ...