Keb' Mo' - BLUESAmericana

Keb’ Mo’ – BLUESAmericana
Label: Kind of Blue Music. Release date: 22 April 2014

Door: Fons Delemarre

De zingende drie-eenheid met de mooiste zwarte stemmen (Taj Mahal, Eric Bibb en Keb’ Mo’) heeft weer een nieuwe cd. Dit keer is het de beurt aan Keb’ Mo’, die –na drie jaar radiostilte- BLUESAmericana doet verschijnen. Een wonderlijke titel voor een cd die misschien beter ‘Sweet & relaxed bluesmusic on the sad topic of lost love’’ zou kunnen heten. Maar ja, dat bekt minder lekker dan BLUESAmericana…

Keb’ Mo’ is nooit een bluespurist geweest en is dat nu ook weer niet. Heel wat melodielijnen en bruggetjes zijn nét even anders dan je zou verwachten; ook dat maakt BLUESAmericana een interessante cd om te beluisteren. Volgens Keb’ weerspiegelt de nieuwe cd zijn huwelijksperikelen, maar voor zover dat klopt klinkt het album zeker niet als één groot aards tranendal. Natuurlijk is ‘The worst is yet to come’ geen song over pret en plezier, zeker niet als de tweede stem (de dame) enkel de woorden “….the worst is yet to come’ meezingt” meezingt. Enige dreiging klinkt daar wel in door. Maar als de zanger op het eind van ‘Somebody hurt you’ in de lach schiet wordt het leed in ieder geval gerelativeerd.
‘Move’ klinkt, met name door de backing vocals, eerder dansbaar dan dreigend (“You got to move when the time is right”). De stuwende bas lijkt wel op ‘n Michael Jackson shuffeltje.

Het wordt pas echt blues/tranen met tuiten in ‘For better or worse’. De zang van Keb’ Mo’ komt heel dichtbij en hij pakt je echt bij je kladden (“…I’ve been stupid…”, “…I’m willing if you are willing: For better or worse”). Maar even later is er de vette knipoog als Mo’ in ’The old me better’ op vrolijke New Orleans-tonen vertelt dat het vroeger veel leuker was (“..sleep all day, party all night”…) In zijn eigen woorden: “This song is a humorous way of looking at the fact that maybe it wasn’t better than it is now, but it sure seems like it was at certain times.”

Een lange lijst muzikanten heeft mee gewerkt aan deze cd, maar desondanks blijft het geluid open, op het lichtvoetige af. Dat komt bijvoorbeeld door de vier banjospelers en twee man op mandoline die zorgen voor de lichte en subtiele ‘touch’. Zo blijft het uit duizenden herkenbare geluid van Keb’ Mo’ prima overeind. Het is en blijft blues en dus staan narigheid en problemen centraal, maar ‘BLUESAmerica’ laat zich ook goed in het zonnetje op je balkonnetje beluisteren. Zelfs als ze (man en vrouw) samen “Goodbye so long” zingen. En dan neem ik graag voor lief dat de cd met 10 nummers in nog geen 40 minuten een beetje kort is. Dat wordt dus gewoon uitzien naar het volgende album, met ongetwijfeld weer die prachtige, warme, bruin-zwarte stem van Keb’ Mo’. Inderdaad: net zo mooi als de stemmen van Taj Mahal en Eric Bibb.

1. The Worst Is Yet To Come
2. Somebody Hurt You
3. Do It Right
4. I’m Gonna Be Your Man
5. Move
6. For Better Or Worse
7. That’s Alright
8. Old Me Better
9. More For Your Money
10. So Long Goodbye

www.kebmo.com


Ook op Blues Magazine ...