Keb' Mo' - A Better Man (Live)

Keb’ Mo’ – A Better Man (Live) 
Format: CD – Digital / Label: SnapShot
Releasedatum: 15 Juli 2016

Tekst: Daan Sindelka

‘A Better Man (Live)’ is al het tweede livealbum van Keb’ Mo’ dat in 2016 wordt uitgebracht. Nog geen drie maanden voor de release ervan verscheen van Mo’s eigen platenlabel al ‘That Hot Pink Blues Album’ met opnames van zijn tour in 2015. Hoewel het overgrote deel van de tracklist verschilt, zijn vijf van de vijftien nummers overeenkomstig. Mo’ speelt op de plaat tracks van veel van zijn twaalf studioalbums. Opvallend is echter dat nummers van zijn laatste studioalbum, het goed ontvangen ‘BLUESAmericana’, ontbreken.

De man die geboren werd als Kevin Moore trapt op de cd af met Muddy Water, van het in 1998 uitgebrachte én met een Grammy Award bekroonde album ‘Slow Down’. Het countryachtige nummer, door Moore geschreven als eerbetoon aan wijlen Muddy Waters, is een uitstekende opening en bevat lekker (slide)gitaar- en orgelwerk.

De liveregistratie bevat afwisselende nummers, waarvan het gros overigens ooit door multi-instrumentalist Mo’ zelf geschreven is. Met Soon As I Get Paid – net als Muddy Water van ‘Slow Down’ – en Dangerous Mood van het eveneens met een Grammy bekroonde ‘Just Like You’, is er klassieke blues, en verder blijkt vooral de eigen stijl van de in Nashville, Tennesee wonende Amerikaan. Niet voor niets noemt Keb’ Mo’ zichzelf een hybride van blues, folk, country en soul.

De zware, zwarte stem van de 64-jarige Mo’ is een genot om naar te luisteren en past perfect bij de muziek die hij maakt. Dit wordt onder andere duidelijk op het funky Gimme What You Got, dat overigens, zoals dat bij de funk past, een lekkere solo op de basgitaar bevat.

Naast muzikale solo’s en talloze variaties in muzikale arrangementen, is het publiek mede verantwoordelijk voor het succes van liveregistraties. Dat Keb’ Mo’ en zijn band een zaal enthousiast kunnen krijgen blijkt wel op de titeltrack en tevens het slotakkoord van het album, A Better Man, als hevig wordt meegeklapt op het ritme van de eindsectie.

Al bij al is ‘A Better Man (Live)’ een sterk livealbum, dat overigens over het geheel genomen toch wel veel parallellen vertoont met het drie maanden eerder uitgebrachte ‘That Hot Pink Blues Album’, ondanks de diversiteit in tracks. Voor de Mo’ fans zal dat echter, gezien de muzikale kwaliteit terecht, geen enkel issue zijn.

Tracklist:  
01. Muddy Water
02. Perpetual Blues Machine
03. Government Cheese
04. More Than One Way Home
05. All The Way
06. Inside Outside
07. Soon As I Get Paid
08. We Don’t Need It
09. The Whole Enchilada
10. Shave Your Legs
11. Dangerous Mood
12. Gimme What You Got
13. The Door
14. Am I Wrong
15. A Better Man

Website: Keb Mo

 

 

 


Ook op Blues Magazine ...