Katy Mitchell – Katy Sings The Blues
Format: CD – Digital / Label: Soundside Records
Releasedatum: 20 januari 2019 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

Katy Mitchell is 15 als ze in de Ocracoke’s Soundside Studios haar eerste album opneemt. Dit album, ‘Baby It’s You’, staan songs als The Letter, Big Yellow Taxi, Ode To Billie Joe en The Times They Are A-chan-gin. Klassiekers uit de jaren ’60 en ’70.

Begin van het jaar verscheen er na jaren weer een nieuw album van de voor mij onbekende zangeres Katy Mitchell, ‘Katy Sings The Blues’. de titel zegt het al, een album met bluessongs. Klassieke bluessongs van grootheden als T-Bone Walker, Willie Dixon, Junior Wells en Mississippi John Hurt.

Het album opent met een zwoel gezongen versie van Stormy Monday van T-Bone Walker, gevolgd door twee songs die door Nina Simone in 1967 bekend zijn geworden. Het midtempo Buck met indringende gitaarsolo’s van Lou Castro en de fraaie contrabas van Robbie Link en het uitbundig gezongen Go To Hell met wederom fraai basspel.
Mississippi John Hurt’s Richland Woman’s Blues is countryblues met Joe Littell op dobro. Willie Dixon komt twee keer aan de beurt. Allereerst het ook o.a. door Muddy Waters, Mose Allison en Steve Miller op de plaat gezette I Love The Life I Live en het overbekende Spoonful, dat heel helder wordt gezongen en waarin Lou Castro weer een mooie gitaarsolo ten beste geeft.
Junior Well’s Messin’ With The Kid is lekker funky met dobro, gitaar en (uiteraard) mondharp.
En als je het over bluesklassiekers hebt kan Preston Forster’s, maar vooral door Muddy Waters bekend geworden I Got My Mojo workin’, natuurlijk niet ontbreken. Uitstekende zang en sterke begeleiders. Prima versie. Pure countryblues is weer Come On Around To My House van Blind Willie McTell, met mondharp, dobro en de aanstekelijke zang.
Het slotnummer Clam Rake, de bekende song van de in 2017 overleden dichter-songwriter Russel Newell is een feest met fiddle, dobro en backing vocals. Een nummer dat Katy Mitchell regelmatig heeft gezongen in het Deepwater Theatre in Ocracoke, North Carolina.

Conclusie:
‘Katy Sings The Blues’ is gewoon een fijne plaat!


Tracks:
01. Stormy Monday
02. Buck
03. Go To Hell
04. Richland Woman’s Blues
05. I Love The Life I Live
06. Spoonful
07. Messin’ With The Kid
08. I Got My Mojo Workin’
09. Come On Around To My House
10. Clam Rake

Line-up:
Katy Mitchell – zang
Lou Castro – rhythm en lead gitaar
Dave Tweedie – fiddle
Michael O’Neal – gitaar
Matt Mitchell – gitaar
Robbie Link – contra bas
Jubal Creech – percussie
Joe Littell – dobro en harmonica
Kitty Mitchell – backing vocals

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.