Kat Danser - Baptized By The Mud

Kat Danser – Baptized By The Mud
Label / Releasedatum: Outside Music / 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Sommige platen klinken alsof er flink aantal artiesten gezamenlijk in de studio aan het musiceren is geweest. Dat dacht ik ook toen ik Kat Danser – Baptized By The Mud voor het eerst hoorde. Tot mijn verbazing bleek uit de persfoto’s dat het ‘slechts’ om één vrouwelijke singer/songwriter te gaan. Sure, ze heeft wel wat hulp van gastmuzikanten gekregen, maar het klinkt alsof er veel meer muzikanten aan het werk zijn geweest. Een (gloed)vol geluid.

Baptized By The Mud is de vierde release van Kat Danser, een singer/songwriter/gitarist uit Edmonton (Canada) die de bijnaam ‘Queen of the Swamp Blues’ heeft. Voorgangers van deze release waren Passin’-A-Time (2010), Somethin Familiar (2007) en Ascension (2002). Danser heeft inmiddels nominaties op zak van de Maple Blues ‘Best New Artist’ en de Western Canadian Music Award ‘Blues Recording of the Year’. Ze heeft onder meer opgetreden op het Calgary International Blues Festival, het Edmonton Folk Music Festival, het Saskatoon Blues Festival en het Vancouver Island Music Festival. Ook zet ze zich in voor dak-en thuislozen en fondsenwerving voor geestelijke gezondheidsprogramma’s.

Kat Danser

Het album Baptized By The Mud is een samenwerking tussen Danser en Juno-award winnaar producer Steve Dawson en kenmerkt zich door roots, blues en gospel. Sun Goes Down is een geweldig gospelrock song dat niet misstaan zou hebben op de soundtrack van O Brother, Where Art Thou? Producer Steve Dawson speelt slide op deze track, Geoffrey Hichs op drums en Darryl Havers op piano, terwijl de warme backing vocals van Dawn Pemberton en Marcus Mosely zijn.

Sweet Baybay is slomer van opzet, terwijl in None of Us Are Free het gospelelemt weer volop aanwezig is (met een mooi warm orgeltje). Hoewel Kat Danser een bijzondere stem heeft, vind ik Baptized by the Mud het minste nummer vocaal. Dawson speelt in het nummer weliswaar een prettige pedal-steel, maar wat betrfet zang is de zang niet fijn om naar te luisteren. Ook minder vind ik Crazy for You, dat een soort pastische op country is.

Beter is O ‘Mary Do You Weep (ook bekend als Oh Mary, Don’t You Weep, Don’t You Mourn), dat opent met een onheilspellende gitaar. Het is een spiritual die ongeveer 100 jaar geleden voor het eerst werd opgenomen en een ‘slavensong’ is. Verschillende artiesten, waaronder Bruce Springsteen, hebben een versie ervan opgenomen. Winsome, Lonesome is een relaxt voortkabbelende blues klinkt met een eveneens relaxte piano van Darryl Havers. Notes From The Other Side is een ballad met sobere instrumentale invulling.

Prachtig is Nothin ‘At All met slide, dobro en zoete backing vocals begeleiding. Kat Dansers vocals komen hier sterk naar voren. Prove It On Me Blues heeft New Orleans in koeieletters over de hele song geschreven. Kippenvel vind ik de ballad Hear Me Out, Think It Over dat wederom sober van opzet is. You Gotta Move heb ik inmiddels al in zoveel versies gehoord dat ik deze versie – hoewel zeer te genieten door de snijdende slide en sterke piano – niet veel toevoegd aan versies die ik al ken.

Afgezien van twee mindere nummers is deze plaat zeer te genieten!

1. Sun Goes Down
2. Sweet Baybay
3. None of Us Are Free
4. Baptized by the Mud
5. Crazy for You
6. O’ Mary Don’t You Weep
7. Winsome, Losesome
8. Notes from the Other Side
9. Nothin’ At All
10. Prove It on Me Blues
11. Hear Me Out, Think It Over
12. You Gotta Move

Website: http://katdanser.com/

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/11973501″ params=”color=ff6600&auto_play=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]
Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by