Kat Baloun - She's Got It

Kat Baloun & Tomi Leino Trio – She’s Got It!
CD / label: Homework Records / released november 2013

Door Ton Kok

Katherine Elise Baloun is een Amerikaanse die door haar moeder, een klassiek pianiste/organiste, een muzikale opleiding genoot. Ze begon op piano, later werd dat viool, maar op haar dertiende kwam ze uit bij haar uiteindelijke instrument: de mondharmonica. Dat viel eind jaren zestig samen met de opkomst van een nieuwe Blues golf.
Na een lange onderbreking nam ze begin jaren negentig het instrument weer ter hand en verhuisde ze naam Berlijn, waar ze nog steeds woont en zich met diverse muzikale projecten bezig houdt.

Deze CD nam ze op in Finland met het Tomi Leino Trio. Dit trio bestaat uit Tomi Leino (gitaar), Jaska Prepula (bas en gitaar) en Mikko Peltola (drums). Kat Baloun zingt en speelt de harmonica. De schijf bevat twaalf nummers, een tweetal geschreven door Kat, aangevuld met een aantal covers, waarbij opvalt dat Little Walter goed vertegenwoordigd is en het duidelijk zal zijn wat haar grootste inspiratiebron is.

Kat is geen echt geweldige zangeres, maar weet zich toch op overtuigende wijze door de meeste nummers heen te werken. De door haar geschreven nummers “Mean Old Man” en vooral “Where Were You” zijn zeker de moeite waard en misstaan zeker niet tussen de diverse klassiekers.
Een paar uitschieters zijn Big Jay McNeeley’s “There Is Something On Your Mind” en de Little Walter nummers “Can’t Hold Out Much Longer”, “Too Late” en “Take Me Back”. Op laatstgenoemde nummer laat Tomi Leino ook horen, dat ze in Finland een lekker stukje boogie kunnen neerzetten. Met Lavern Baker’s “It’s So Fine” laat ze horen ook van een stukje doo-wop een lekker bluesje te kunnen maken.

Geen spectaculaire, maar wel een heel degelijke cd, gemaakt door mensen met het blues hart op de juiste plaats.

1.   Mean Old Man
2.   5-10-15 Hours
3.   Keep It To Yourself
4.   There Is Something On Your Mind
5.   Cry For Me Baby
6.   It’s So Fine
7.   Where Were You
8.   Can’t Hold Out Much Longer
9.   Somewhere Down The Line
10. Ain’t No Hurry To Go Home
11. Too Late
12. Take Me Back


Ook op Blues Magazine ...