Foto Recensie: Kai Strauss & The Electric Blues All Stars - Live In Concert

Kai Strauss & The Electric Blues All Stars –  Live In Concert
Format: 2CD – Digital / Label: Continental Record Services

Releasedatum: 11 april 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De Duitse zanger- en bluesgitarist Kai Strauss (15 juli 1970 Lengerich, Westfalen) wordt tegenwoordig als een van de grote namen van de Europese bluesscene beschouwd. Strauss groeit muzikaal op in Osnabrück. Van 1995 – 2010 toert hij met door hem opgerichte The Bluescasters en de Texaanse blueszanger en mondharmonicaspeler Memo Gonzalez door Europa. Sinds 1910 treedt hij op onder zijn eigen naam en vanaf 2014 is hij bandleider van Kai Strauss & The Electric Blues All Stars. Hun album ‘Electric Blues’ wint in 2014 en in 2015 in Duitsland de BiG Award Best Album voor respectievelijk ‘Electric Blues’ en ‘I Go By Feel. In 2016, 2017 en 2018 winnen ze nog Duitse blues awards.

Deze maand verscheen ‘Live In Concert’, het nieuwe album van Kai Strauss & The Electric Blues All Stars. Een dubbelalbum, live opgenomen in 2018 in Isernhagen (Blues Garage), Ratingen (Manege Lintorf) en Dortmund (Musiktheater Piano). Dat Amerikaanse collega musici en critici hem een authentieke stijl toe dichten blijkt o.a. uit de liner notes van Otis Grand:  ‘As BB King says on his greatest live recording ‘We’re going to do our best to try and move you tonight – if you like the blues, I think we can’. Kai Straus and his ace band will do the same here’.  

De openingstrack van cd 1, de midtempo bluesrocker Gotta Let You Go, laat meteen horen waar Kai Strauss & The Electric Blues All Stars voor staan, dampende Chicago blues. Een fraaie pianosolo en een mondharp zijn zeer prettig aanwezig in de slowblues Highway Blues. In het funky Ain’t Gonna Ramble No More en de boogie Judgement Day gaat het tempo weer lekker omhoog met felle gitaarsolo’s en een scheurende harp. Did You Wrong is soulblues in de stijl van Robert Cray. In de ruim acht minuten durende slowblues Hard Life wordt subtiel gitaarwerk afgewisseld met vlammende solo’s. Het slotnummer van cd 1 Get The Ball Rolling is een uptempo rock and roll stamper met saxofoon, een spetterende pianosolo een strakke ritmesectie en een felle gitaarsolo.

Cd 2 opent met de midtempo funky soulbluesrocker The Blues Is Handmade. Fraai is de orgelsolo. Funky soulblues overheerst daarna ook in This Game Ain’t Worth Playing No More met wederom snerpende gitaarsolo’s. Vlammend gitaarwerk is ook weer te horen in de soulbluesrocker Let Me Love You Baby, met ook een fraaie orgelsolo. Na de slowblues Put That Bottle Down is het weer stampen met de bluesrocker Got To Be Some Changes Made. I Ain’t Buying It is een vette boogie met een huilende mondharp.
En dan het slotakkoord. Een bijna tien minuten durende instrumentale ode aan de fameuze bluesgitaristen Ronnie Earl en Earl Hooker. Prachtige gitaar- en keyboardsolo’s. Heel mooi.

Conclusie:
Liefhebbers van Chicago blues kunnen dit album met een gerust hart aanschaffen en ruim anderhalf uur genieten van een uitstekende band.


Tracks:
CD 1
01. Gotta Let You Go
02. Highway Blues
03. Ain’t Gonna Ramble No More
04. Judgement Day
05. Did You Wrong
06. Hard Life
07. Get The Ball Rolling

CD 2
01. The Blues Is Handmade
02. This Game Ain’t Worth Playing No More
03. Let Me Love You Baby
04. Put That Bottle Down
05. Got To Be Some Changes Made
06. I Ain’t Buying It
07. Shades Of Earl (Tribute To Ronnie Earl And Earl Hooker)

Line-up:
Kai Strauss – gitaar, zang
Kevin DuVernay – bas
Alex Lex – drums
Thomas Feldmann – harmonica, saxofoon
Nico Dreier, Mo Fuhrhop, Horst Bergmeyer – keyboards

Special guests:
Jimmy Reiter – ritme gitaar
Richard van Bergen – ritme gitaar

Website: Kai Strauss & The Electric Blues All Stars


Ook op Blues Magazine ...