Foto Recensie: JVT Band - Southern Comfort

JVT Band – Southern Comfort
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 03 mei 2017

Tekst: Peter Marinus 

De JVT Band (oftewel de Jeroen van Tuijl Band) staat te boek als zijnde een bluesrock band. Het is echter niet afdoende om alleen deze term op deze band los te laten want deze jongens voelen zich hoorbaar meer thuis in de afdeling Southern Rock. Denk daarbij richting Lynyrd Skynrd en the Allman Brothers Band. Southern Rock uit Noord-Holland, Bovenkarspel om precies te zijn. Wie had dat nou verwacht! Jeroen en zijn band zijn al flink wat jaartjes bezig en spelen ook regelmatig in de States.
Naast Jeroen op zang en gitaar bestaat de band uit René Wit op drums en Claudio Guliker op bas. Gasten op dit album zijn toetsenist Peter Frijling en gitarist Tommy Stillwell uit Kentucky, USA.

Ik heb een beetje dubbele gevoelens na het beluisteren van dit album. De nummers op zich zijn prima en het gitaarwerk van Jeroen is fabuleus. In het openingsnummer Bad Ass Song doet zijn harde, snijdende slide werk zelfs af en toe aan Duane Allman denken. Ook de stevige Southern boogie Stuck On You wordt opgesierd door zijn vlammende gitaarspel. Toetsenist Peter Frijling steelt de hoofdrol met zijn orgel in het loom rockende A Light In The Distance, dat flink wat countryblues invloeden heeft.
Wat jammer is, is dat het album wat dof gemixt is. De begeleiding klinkt, in vergelijking tot het vlammende gitaarwerk, veel te zacht en dof (met name de drums). Daardoor komen sommige nummers niet echt tot hun recht. De Lynyrd Skynyrd-achtige ballad Soco heeft hier met name onder te lijden. Zonde, want er is spectaculair mooi gitaarwerk in dit nummer te horen. Ook het funky Blue Moon Shines is een lekker nummer dat echter ook te dof klinkt. Het tweede puntje van kritiek is de zang van Jeroen. In de stevige uptempo nummers komt zijn rauwe strot prima tot zijn recht. In de ballads als What If en Drifting Away vind ik zijn zang te geforceerd klinken. De ballads op zich zijn prima. Met name de afsluitenbde ballad Drifting Away werkt langzaam naar een mooi climax toe.
Prima gitarist met een prima band, die het in zich heeft om een prima album af te leveren. Het komt er nu alleen nog niet helemaal uit. Ik verwacht dat deze band live wel zal knallen dus hou ze zeker in de gaten!!

Tracklist:
01. Bad Ass Song
02. A Light In The Distance
03. Soco
04. What If
05. Blue Moon Shines
06. No Money No Honey
07. Stuck On You
08. Drifting Away

Website: JvT-Band


Ook op Blues Magazine ...