JURA_CD_COVER_RIVER_SONGS

JURA – River songs
Format / Label / Release: CD / Bertus / 22 maart 2015

Tekst: John Maes

Bij de naam JURA leg ik de associatie met een prehistorisch tijdperk en het gebergte tussen Frankrijk en Zwitserland. Maar hier gaat het om een anagram van de voornamen van niemand minder dan Ruben Hoeke en Jan Blaauw. Ruben ken ik als een van de beste gitaristen van Nederland, van zijn eigen band en graag spelend samen met Jan Akkerman. Sinds kort is Ruben ook in het bezit van een echte JA Personal II bij Brandin/QGuitars in Hulten op maat geassembleerd superinstrument dat de gelijkenis wat betreft kwaliteit met de befaamde Gibson Les Paul evenaart. Naast akoestisch gitaar speelt Ruben op dit album uiteraard ook op deze JA Personal II. Jan Blaauw is de karakteristieke zanger/tekstdichter die al samen met Ruben in 2002 vanaf de keukentafel genoeg eigen nummers schreef om het eerste album van JURA ‘Freedom Road’ uit te brengen. Na een hele tour door Nederland scheidden de wegen van deze twee giganten. Het duurde tot april 2015 voordat we weer met een nieuw product kondnen kennismaken. En dat is een verademing geworden!

‘River Songs’ is dit pareltje genoemd. Geïnspireerd door beelden uit de natuur en ook gebaseerd op de 432 HZ frequentie die de natuur blijkbaar blijkt te hebben. De spontaniteit druipt van dit album af. Puur en ongepolijst duelleren de twee met stem en gitaar en inspireren elkaar tot werkelijk fabelachtige muziek. Jan heeft een wat rauwere hese stem en Ruben vult dit stemgeluid aan met fluwelen tonen en een soft timbre. Zo sluiten de akoestische gitaar van Jan en de scherpe uithalen en licks van Rubens JA Personal II gitaar naadloos op elkaar aan.

JURA (Ruben Hoeke & Jan Blaauw) 'River Songs' samples

De verhalen die verteld en uitgeschreeuwd worden, komen (Times Ain’t Right) diep binnen. Prachtig dat de heren weer ‘es samen achter de keukentafel zijn gekropen om dit juweeltje aan ons voor te leggen. Deze gasten begrijpen muziek, blues en weten dat ook zeer intens over te dragen. Een mooi luisterlied is ‘Rosie’ waarin Jan Blaauw uitblinkt als een rasverteller en ons meteen laat hunkeren naar een ontmoeting met deze Rosie. ‘Nickname Men’ is een grappig verhaaltje over gevangenisboeven die elkaar bijnamen geven zoals Henkie Hammer, Billy Butcher en Smoking Johnny met op het eind een prachtig meeslepende en ingetogen gitaarsolo van Ruben.

Een heerlijk album barstend van de spontaniteit. Country, blues, pop, ballades en zelfs af en toe een stukje rock ’n roll. Teksten over onmacht, liefde , verwondering, hoop en vrees. De verhalende kracht van de muziek en de beeldende teksten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nu nog hopen dat behalve dit album ‘River Songs’ die twee ook nog langs de wateren gaan, het land doorkruisen om ons dit live mee te laten beleven.

1 Hell’s Like Paradise 2:56
2 Nighttime 3:13
3 Hung My Head 4:29
4 One More Day 3:24
5 Freedom Road 3:27
6 Stay 3:03
7 Times Ain’t Right 9:19
8 Rosie 2:33
9 Mortgage Slaves 4:00
10 Rare and Strained 4:33
11 Nickname Men 5:29
12 Jacky 3:20

JURA_02

Website: http://juramusic.nl/index.html


Ook op Blues Magazine ...