Format: CD, Vinyl, Digital
Label: Cavalier Record
Release: 4 maart 2022

Tekst: Jos Verhagen

Voor een recensent is een werkstuk dat in totaal 2 uur in beslag neemt een hele klus. Daarbij is het nieuw album van Julian Sas een dubbel Cd waarbij er twee versies van dezelfde nummers zijn opgenomen, een elektrische en een akoestische. Hoe ga je die van een analyse en van een mening voorzien. Dus gewoon maar eens een beginnetje gemaakt en de openingstrack World on fire is typisch Julian Sas, dat voelt vertrouwd. Die vette gitaar en de inbreng van de Hammond, iets wat ik altijd al een goede toevoeging aan het werk van Julian Sas heb gevonden. Jammer is het dan ook te moeten lezen dat Roland Bakker de komende tour geen lid zal zijn van de band. Ben dan ook erg benieuwd hoe de nieuwe nummers als trio aan klinken.

Een nummer als These blues are killing me anyhow , hoe zal dat live gaan klinken, de Hammond van Roland Bakker maakt mede dit nummer. Er zal live nog aan de gitaarpartijen gesleuteld moeten worden denk ik. Het is de opmaat voor heerlijke blues rock in nummers als Liberation, een nummer met een vleugje jaren zeventig classic rock. Dat Julian Sas een begenadigd gitarist is hoeven na 25 jaar niet meer uit te leggen. In Liberation laat hij een staaltje van zijn kunnen horen. Nummers als deze maken me nieuwsgierig hoe gaat hij dit vertalen naar een akoestische nummer. Ik hoorde Ryan McGarvey eens zeggen dat het voor een gitarist bij een akoestisch nummer veel harder werken is. Het is puur, je kunt je niet verstoppen in je effecten bord.

Terug naar Electric, hij strooit kwistig met gitaarsolo’s, zoals hij in Coming your way van ongenadig van leer trekt, heerlijk. Always on the run, een heerlijke piano boogie, tekent de samenwerking tussen Roland en Julian, samen met Leave it up to you zijn dit nummers die live er in gaan als koek. In januari 2021 overleed bassist Fotis Anagnostou, zijn overlijden was een zware klap voor de band en bracht emoties die voor Julian een inspiratie waren voor de songs op dit album Electracoustic. Een song als de slow blues I will carry you waar, op de Hammond tonen van Roland Bakker, Julian Sas al zijn emoties, al zijn pijn in zijn solo verwerkt.

Geluisterd hebbend naar het elektrisch deel van dit tweeluik, was ik benieuwd of de nummers in de akoestische uitvoering evenveel zeggingskracht zouden hebben. Het elektrisch deel kon me zeer bekoren. Als je beide delen achter elkaar luistert heb je het gevoel dat het akoestische deel kaal klinkt. Neem je echter een dag te tijd tussen de beide CD’s krijgt je een heel andere beleving. Waar Julian en Roland bij het elektrisch deel met de Hammond en gitaar elkaar goed aanvullen is dit in het akoestische deel nog sterker, de piano en de gitaar vloeien hier samen als een geheel. In het eerste deel van deze review vroeg ik me af hoe These blues are killing me anyhow zou klinken. Ik kan je zeggen een sterk nummer klinkt altijd goed want ook de akoestische uitvoering mag er zijn. Voor mijn gevoel kan een Spaanse gitaar niet beter klinken in een blues nummer. Wat ook raar is dat in het akoestische deel van dit tweeluik op een of andere manier Julian’s stem beter bij de nummers lijkt te passen.

Hoe een song als liberation wordt neergezet of de blues ballad Fallin’ from the end of the world de pijn van het verliezen van een vriend krijgt hier een nog diepere lading, ontroerend mooi hoe Roland en Julian dit nummer vorm geven. Het is tekenend dat hoe je een nummer speelt wel degelijk kan uitmaken hoe een album uitvalt. Wat ik verder ook vind is dat langzamere nummer zich beter lenen voor een akoestische versie dan de uptempo nummers. Het album Electracousic van Julian Sas zijn eigenlijke twee albums, waarbij mijn advies is; luister ze apart en je zult verrast zijn door de kwaliteit van beide, hoewel ze muzikaal heel anders aanvoelen. Petje af voor de schrijfkunst en de muzikaliteit die hier aan de dag gelegd wordt.

Liberation (Acoustic Version)

Tracklist:
1. World On Fire
2. Waiting For Tomorrow
3. These Blues Are Killing Me Anyhow
4. Liberation
5. Just A Song
6. Devil At The Door
7. Coming Your Way
8. Fallin’ From The Edge Of The World
9. These Days
10. I Will Carry You
11. Always On The Run
12. Leave It Up To You

Website: https://www.juliansas.com/


Ook op Blues Magazine ...