jp soars

JP Soars – Full Moon Night in Memphis

Format: CD
Label:   Soars High Productions
Release: 2014

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

JP Soars is bij de echte muziekliefhebber al bekend in Nederland. Hij trad hier al meermalen op en bracht zelfs al een CD uit: “Live From The Netherlands”. Ook is deze muzikale duizendpoot een meester op de ‘cigar box’ gitaar wat op het bluesy rock titelnummer van zijn nieuwe CD “Full Moon Night In Memphis” goed te horen is. De begaafde zanger en gitarist speelt op dat nummer een fretloze twee  snarige ‘cigar box’ gitaar.

JP Soars won de International Blues Challenge in Memphis in 2009. Vlak voordat hij opging voor de finale van dit evenement ging hij even naar buiten en zag een wonderschone volle maan. Hij keek er naar, deed een kort gebed en besefte dat dit zijn kans was. Vervolgens won hij de International Blues Challenge en dat veranderde zijn leven.

JP houdt van vele muziekstijlen en dat is ook op deze CD te horen. Als muzikant verveelt hij zich tamelijk snel en wil dan weer iets nieuws leren. Het is ook goed te horen dat hij naar muzikanten zoals B.B. King, Wes Montgomery, Johnny ‘Guitar’ Watson en Django Reinhardt heeft geluisterd. Niet dat hij deze grootheden naspeelt, hij is er door beïnvloed. De veelheid van muziekstijlen maakt deze CD uniek.

“The Road Has Got Me Down” is een mooi country-blues nummer, ook dit nummer is sterk autobiografisch. Zangeres Teresa James levert een mooie bijdrage op dit sterke nummer. De meeste nummers op deze CD zijn door JP Soars geschreven, op “Reefer Man” en  T-Bone Walker’s “Mean Old World” na.

Het instrumentale nummer “Lil’ Mamacita” komt voort uit zijn liefde voor Latijns-Amerikaanse muziek en is genoemd naar zijn kat. “Savin’ All My Lovin’ is een gave Texaanse blues shuffle met Steve Laudicina als tweede gitarist. Het uptempo rockabilly gitaarnummer Reefer Manmet ondermeer Chaim Rubinov op trompet en Scott Ankrom op sax is een van de hoogtepunten. Maar alle nummers op deze zeer avontuurlijke CD zijn meer dan uitstekend. Het is ruim zesenvijftig minuten genieten geblazen als je naar “Full Moon Night in Memphis” luistert.

Kortom: Avontuurlijke bluesy en rootsy muziek. Een absolute aanrader voor de fijnproever .

Tracklist
01 Full Moon Night In Memphis
02 Back To Broke
03 Makes No Sense
04 Somethin’ Ain’t Right
05 Mean Old World
06 Savin’ All My Lovin
07 Reefer Man
08 Way Back Home
09 The Back Room
10 Thorn In My Side
11 Viper
12 The Road Has Got Me Down
13 Lil’ Mamacita
14 Missin’ Your Kissin’ 

Website: www.jpsoars.com

Noot :
Op  2 september besteedde Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze CD en  was er ook een interview met JP Soars te horen.
Het programma is nog tot 22 september via internet te beluisteren (Wijzigingen voorbehouden.):  http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/?p=2968

 

 


Ook op Blues Magazine ...