Foto Recensie: Josh Ritter - Fever Breaks

Josh Ritter – Fever Breaks
Format: CD – LP – Digital / Label: V2 Records
Releasedatum: 26 april 2019

Tekst: Jurgen Bakker

‘Fever Breaks’ is het tiende album van Josh Ritter. Geheel toepasselijk staan er dan ook tien nieuwe nummers op deze plaat. Het is een verzameling die alle kanten van Ritter’s muziek goed weergeeft. En hij heeft het niet alleen hoeven doen. Met de hulp van Jason Isbell en zijn band The 400 Unit, heeft Ritter een alleraardigst clubje muzikanten aan zijn zijde die hem ondersteunen op ‘Fever Breaks’.

Het album begint opgewekt en levendig met Ground Don’t Want Me en Old Black Magic. Eerstgenoemde heeft wel iets weg van What It Is van Mark Knopfler terwijl Old Black Magic een lekker stevig en rauwe rocksong is.
Met On The Water en I Still Love You (Now And Then) verschuift het muzikale spectrum richting folk en country. The Torch Committee is volgens Ritter een van de meer politiek gerichte nummers. Het onderscheidt zich door zijn onheilspellende sound en opbouw. Een bijzonder nummer dat er halverwege de plaat tussenuit springt, zeker omdat de andere nummers toch best wel netjes en braaf blijven. Alles is zo strak en helder opgenomen dat het lijkt alsof Ritter geen enkele risico’s wil nemen. Zelfs de stevigere rocknummers klinken erg gecontroleerd en uitgedacht. Alleen in de climax van The Torch Committee lijkt deze controle even losgelaten te zijn, wat ook meteen een hoogtepunt van het album oplevert. De onheilspellende sfeer blijft nog hangen op het rustige Silverblade maar dit nummer mondt niet als zijn voorganger uit in een grote climax. Wel is er in beide nummers een rol weggelegd voor violiste Amanda Shires. Het lukt haar (en tevens ook de rest van The 400 Unit) om veel toe te voegen aan de muziek zonder de hoofdrol van Ritter over te nemen. De band houdt zich prima op de achtergrond maar gaandeweg begin je steeds meer lagen en kleine elementen te horen die de muziek net dat beetje extra geven. Het blijft wel altijd in dienst van Ritter en zijn nummers, dus vormt het een geslaagde samenwerking.
Bij het naderen van het eind begint de muziek weer wat op te leven in de bekende mix van folk, country en rock. Op Losing Battles wordt de volumeknop flink omhoog gedraaid en komt Ritter’s rockkant nog eenmaal bovendrijven. Op All Some Kind Of Dream, A New Man en slotnummer Blazing Highway Home overheersen vooral de folk en country invloeden.

Josh Ritter’s tiende album is een mooie tentoonstelling van zijn capaciteiten als muzikant en songwriter. Doordat hij nergens een steek laat vallen is ‘Fever Breaks’ misschien zelfs wel iets te netjes geworden. Als er wat minder op safe was gespeeld hadden er wellicht nog meer verrassingen en hoogtepunten kunnen ontstaan. Desalniettemin resulteert de samenwerking tussen Ritter en Jason Isbell in een strakke, sterke plaat.


Tracklist:
01. Ground Don’t Want Me
02. Old Black Magic
03. On The Water
04. I Still Love You (Now And Then)
05. The Torch Committee
06. Silverblade
07. All Some Kind Of Dream
08. Losing Battles
09. A New Man
10. Blazing Highway Home

Website: Josh Ritter


Ook op Blues Magazine ...