Josh Hoyer & Soul Colossal – Live! Ancienne Belgique!
Format: CD / Label: Silver Street

Releasedatum: 2 juni 2017

Tekst: Peter Marinus

De tijd is weer rijp voor soulmuziek. Ouderwetse soulmuziek, met veel swing en veel emotie. En dan komt een band als Josh Hoyer & Soul Colossal als geroepen. Deze band uit Lincoln, Nebraska, haalt de invloeden uit het rijke soul verleden met muziek die terug doet denken aan labels als Stax, Motown en Hi.
Zanger en toetsenist Josh Hoyer heeft een stem die ergens tussen Otis Redding, Solomon Burke en Percy Sledge in zit. Hij wordt bijgestaan door Mike Dee op saxofoon, James Fleege op basgitaar, Benjamin Kushner op gitaar en Larell Ware op drums. En deze band is een eenheid. Niet een zanger met begeleidingsband maar een geolied groovend soulcollectief. Hun geluid komt live het best uit de verf en dat is op deze live registratie van een concert in de Ancienne in Brussel prima te horen.

Het begint al gelijk met een lekker swingend potje Hi soul in Make Time For Love met een hoofdrol voor de in de achtergond stug doorgroovende gitaar van Benjamin Kushner en de spetterende saxofoon van Mike Dee. Just Call Me is licht funky soul nummer, dat het, gezien de huidige opleving van de doorleefde soul (met name in de UK) wel eens goed zou kunnen doen in de hitlijsten.
Don’t Turn Away heeft een funky geluid dat uit New Orleans lijkt te zijn weg gelopen. Ook bespeur ik invloeden uit de muziek van Al Jarreau en Tower Of Power in deze ingenieuze swinger. Gas terug met de laidback soul ballad Parts Of A Man met de doorleefde soul strot van Hoyer in de hoofdrol.
De laatste drie nummers hebben de funk hoog in het vaandel staan. Knockout is een eerbetoon aan de femmes fatales. Een loom Muscle Shoals achtig nummer met retestrakke breaks. Ik kan mij niet voorstellen dat er een publiek bestaat dat hier tegen bestand is.
Running From Love is een stevige funker, die mij aan de Motown funk periode van the Temptations deed denken. Met name aan het nummer Can’t Get Next To You.
Het album wordt afgesloten met de onweerstaanbare grooves van Blood And Bone, opgesierd door een knallende gitaar.

Dit album is een heerlijk funky soul feestje. Deze band krijgt gegarandeerd elke zaal plat!!

Tracklist:
01.Make Time For Love
02.Just Call Me
03.Don’t Turn AWay
04.Parts Of A Man
05.Knockout
06.Running From Love
07.Blood And Bone

Website: Josh Hoyer

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies Releases Concert, Tour & Festival Nieuws Concertverslagen
Sort by