Josh Hoyer & Soul Colossal – Do It Now
Format: CD – Digital / Label: Silver Street Records
Releasedatum: 16 augustus 2018 (Europa)
25 januari 2019 (USA)

Tekst: Peter Marinus

Met het verleden jaar verschenen live album ‘Live! Ancienne Belgique’ bewees de band Josh Hoyer & Soul Colossal, uit Lincoln, Nebraska, dat zij tot de top van de hedendaagse soul behoort. Het album zat boordevol intense en feestelijk swingende soul.
Nu is er dan een nieuw studioalbum verschenen dat mij nieuwsgierig maakt of zij het hoge peil van het vorige album kunnen voortzetten. Momenteel bestaat de band uit Josh Hoyer (zang, Hammondorgel, piano, bas), Benjamin Kushner (gitaar), Blake DeForest (trompet), Mike Keeling (bas) en Larell Ware (drums)
Vergeleken met het spetterende live album van vorig jaar is er nu gekozen voor een meer intiemer, ingetogen soul geluid hetgeen inhoudt dat er voornamelijk ballads en mid-tempo nummers op het nieuwe album staan. Maar dat houdt niet in, dat we nu met een minder goed album te maken hebben. Integendeel!

Het album begint gelijk met een luie softsoul ballad, Better Days, waarin het oude Hi geluid ook verborgen zit. John bewijst wederom dat hij over een soepele, warme soulstem beschikt met een Al Green/Teddy Pendergrass-achtig geluid.
Het geluid blijft “mellow” in Clara Jayne. Een satijnzachte soul ballad met warm jazzy gitaarspel, zwevende keyboards en gestopte trompet. En uiteraard die soulstem! De funk wordt van stal gehaald in Do It Now maar dan op een lome jazzy manier. Een nummer waarin de invloed van Bobby Womack (“You’re Welcome, Stop On By”) onmiskenbaar lijkt.
De jazzy trompet van Blake DeForest opent het broeierige mid-tempo soul/funknummer Enough For Everybody waarin zelfs Shalamar invloeden (“Take It To The Bank”) lijken te zitten. Het Hi geluid is weer helemaal terug in The Liberator en dat betekent weer zwoele mellow grooves, zachte blazers, orgel en super soulvolle zang met een vleugje Harold Melvin & The Blue Notes. Love Song is een breekbare soulballad in de beste Curtis Mayfield traditie. In de ballad The Other Side is het lome, intieme Hi geluid wederom aanwezig met een hoofdrol voor de warme blazers en het orgel van Josh. Star Culture is een rauwe logge funkrocker van het psychedelische Norman Whitfield soort, compleet met fuzzgitaar en spacey geluid.
Tell Me Why begint met intense gospelgeluiden om daarna als softsoul ballad verder te gaan met een spaarzaam priemende gitaar en spetterende blazers. Dit nummer maakt mij zeer benieuwd hoe het zou klinken als Josh eens een puur gospelalbum zou opnemen.
De band sluit af met uptempo funkende You I We (All Together Now). Deze soepele groover zal beslist weer een live kraker gaan worden.

Ook met hun nieuwe album bewijzen Josh Hoyer & Soul Colossal nog steeds aan de top van de hedendaagse soulstroming te staan.

Do It Now | Europe 2018 | Album Release Tour

Two big announcements! #1 We will be releasing our fourth studio album 'Do It Now' this fall in Europe, and early 2019 in the USA. #2 We will be touring Europe again this fall – 37 cities across seven countries! Silver Street Teenage Head Music

Posted by Josh Hoyer & Soul Colossal on Tuesday, 15 May 2018


Tracklist:
01. Better Days
02. Clara Jayne
03. Do It Now
04. Enough For Everybody
05. The Liberator
06. Love Story
07. The Other Side
08. Star Culture
09. Tell Me Why
10. You I We (All Together Now)

Website: Josh Hoyer

Tour:

Lees ook :