JoosTVD – The Fly On The Wall Routine
Format: CD – Digital / Label: AMAdea
Releasedatum: 30 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Ik werd in 2018 op een erg prettige manier verrast door het vorige album van JoosTVD, ‘Just Say KNOW‘. Een album, dat voor mij één grote muzikale ontdekkingsreis was, waarbij er bij elke luisterbeurt weer nieuwe dingen opdoken.
We hebben hier te maken met songwriter Joost van Dinther, een muzikale doe-het-zelver, die al veertig jaar bezig is en inmiddels aan zijn vijftiende digitale release toe is.

En de muzikale ontdekkingsreis gaat gewoon verder met zijn nieuwste release.

Zoals we inmiddels van Joost gewend zijn opent hij het album met een nummer waarin weer van alles gebeurt. Zo is Fly Talk voorzien een romig funky geluid waarin invloeden als Gino Vannelli en Steely Dan rondwaren en waarin Joost zijn meest soulvolle stem opzet. Hij weet in dit romig groovende nummer de meest ingenieuze breaks in te passen.
Hoekige funkgrooves openen Stuck, een zeer loom en vet funky nummer met een warme synbass. Ook hier zijn de Steely Dan invloeden duidelijk aanwezig, vermengd met een flink jazz-funk geluid. Behave heeft een onweerstaanbaar funkritme met lichte Indiaanse trekjes via een “heya heya heya” koortje, en dat heb ik sinds de tijden van Redbone niet meer gehoord!
Say The Word opent met een subtiele akoestsche gitaar en deint zacht tikkend verder met een lui, tegen Kevin Ayers aanschurende, geluid. Ook het solowerk van Sting is in de buurt. Treason is een maf pompend toetsennummer waarin ik achtereenvolgens Supersister, Zappa, Gruppo Sportivo en Sparks voorbij zag trekken in een soort slapstick soundtrack.
Joost laat in het zwevende vaudeville nummer The Vanished Vaudeville zijn synthesizer als een soort theremine zweven. Een instrumental, die duidelijk in de Todd hoek zit terwijl ik er ook het geluid van de obscure Britse synthesizer band Seventh Wave in terug hoorde.
Kick Together is een swingend nummer, voorzien van zeer eigenzinnige, hoekige grooves. Een soort hikkerige funk dus met een geluid dat klinkt alsof Todd Rundgren is gaan samenwerken met The Yellow Magic Orchestra. Ook voor softsoul draait Joost zijn hand niet om getuige Not Today. Hij klinkt in dit nummer als Hall & Oates in hun beginperiode, Lou Rawls en Billy Paul en dat allemaal in een stuwend bombastisch soulnummer.
Daarna is Do Your Job een bizarre mengeling van wiebelige synthesizermuziek en easy listening-achtige getrompetter.
Na de luie mix van funk, Zuid-Amerikaanse muziek en fusion in U Know That Now wordt het album afgesloten met de sprankelende instrumentale mix van Prince funk, sunshine pop en Zappa in The Fly Off The Wall Routine. Een nummer dat geheel onverwachts op het eind overgaat in mysterieus schurende fusion.

JoosTVD heeft wederom een prachtig muzikaal avonturenboek afgeleverd. Een album dat je steeds maar weer opzet om nog meer muzikale ontdekkingen te doen. Ik kan nu al niet wachten op zijn volgende muzikale ontdekkingsreis!


Tracklist:
01. Fly Talk
02. Stuck
03. Behave
04. Say The Word
05. Treason
06. The Vanished Vaudeville
07. Kick Together
08. Not Today
09. The Gloves Are Off
10. Do Your Job
11. U Know That Now
12. The Fly Off The Wall Routine

Website: www.facebook.com/JoosTVDmusic


Ook op Blues Magazine ...