Foto Recensie: Joost De Lange Rock/Blues Experience - Live in Antwerp

Joost De Lange Rock/Blues Experience  – Live in Antwerp
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 29 maart 2017

Tekst: André Wittebroek

De recensie van Joost De Lange’s laatste cd ‘Magic Crow’ (Recensie) bij Blues Magazine eindigt met de woorden: “Het volgende album zou een live-album moeten worden, daar is deze band uitermate geschikt voor!” En zie, zo gezegd, zo gedaan. Hun nieuwste album ‘Live in Antwerp’ is  live opgenomen in Antwerpen (logisch) , de woonplaats van Joost. De hoes ziet er mooi uit en bevat alleen de hoogstnodige informatie, geen tekstvel.

Het geluid is zeer goed;  warm, vol, breed en in balans. Instrumenten en zang komen perfect door, nergens scherp of dof. Zo zou je het bij een optreden ook willen hebben en dat is helaas bij optredens met het geluid vaak wel anders…

Op de cd staan twaalf songs waarvan er acht zelf geschreven zijn. De andere vier zijn bekende covers van Rory Gallagher, Jimi Hendrix en Freddy King. Deze artiesten zijn van grote invloed  op Joost de Lange en zijn muziek is er sterk verwant aan. Aan deze nummers geeft hij wel een eigen kleur en het klinkt gewoon erg lekker, ook al heb je die songs al zo vaak gehoord.

De cd opent met Wandering dat begint met een zalige heavy riff en klinkt meteen lekker. De toon is direct gezet voor de soort muziek die te verwachten is bij deze band. Zang is ook prima en die vind ik hier persoonlijk beter uitkomen dan op zijn studiowerk, natuurlijker lijkt het wel. Het gitaargeluid is vol, warm en in het rustige tussenstuk staan de diepe baslijnen van bassist Mitchell Goor en de strakke drums van Ramses Danvil op de voorgrond. Mooie afwisseling in de song. De Rambler begint met een soort klokkengeluid van de gitaar en doet direct even denken aan het begin van Hells Bells van AC/DC. Intro is dreigend, zwaarmoedig en de invallende gitaarriffs zouden zo van Angus Young kunnen zijn. Weer een mooie basloop en drums in het midden. Top gespeeld. Dan wordt het rustiger met de slowblues Set Me Free, prachtig  gitaarwerk met  mooie geluidsbeelden, gevolgd door You’ve Got It All een lekkere rockblues waarin de zang van Joost meer op de voorgrond treedt en met weer zo’n geweldige riff eindigend in een felle solo. De eerste cover is Bad Penny van Rory Gallagher. Enkele dagen geleden nog live-gehoord bij Band Of Friends maar deze uitvoering mag er ook zijn. Bekend natuurlijk , maar blijft goed, zeker wanneer het goed gespeeld wordt. Rustig ingetogen gitaarspel aan het begin overgaand in de Bad Penny riff met hier in het middenstuk een funky bassolo van Mitchell Goor met begeleiding van drums en als Joost met gitaar invalt wordt het zelfs  reggaeachtig. Mooi gedaan.

The River is de volgende slowblues met melancholische zang van Joost. Het verdriet van een verloren liefde stroomt uit de speakers… Gevoelig en mooi. Van de laatste cd komt dan het titelstuk Magic Crow, stevig en rockend met stuwende bas en strakke drums met een topsolo van Joost, a là Thin Lizzy. Voodoo Child Slight Return van Jimi Hendrix speelt de band bij elk optreden en is altijd een succes. Het publiek is altijd enthousiast als ze het spelen, dus ontbreekt het nummer niet op deze cd. Dat geldt ook voor  Little Wing dat een nummer verder op de cd staat. Op deze nummers kan een band  zich helemaal uitleven en dat doet ze. Geweldig gespeeld en toch niet saai ondanks dat het zulke bekende nummers zijn en al zo vaak gespeeld door allerlei bands, deze uitvoeringen zijn gewoon prima. Tussen deze songs zit This Town, rockig en swingend met een meer jammend stuk in het midden. Het voorlaatste nummer is het overbekende Going Down van Freddy King uitgevoerd met Wah Wah pedaal. De cd sluit af met het vlotte uptempo Party, waarin de band ook wordt geïntroduceerd en drummer Ramses Donvil zijn kunnen laat zien in een solo, bassist Mitchell Goor valt in, daarna Joost de Lange, een bedankje naar het publiek en het geluid….. draait weg. Een wat vreemd eind vind ik, zo’n wervelend optreden  zou met een klap moeten eindigen!!

Conclusie:
Zoals verwacht van een liveoptreden van de Joost De Lange Rock/Blues Experience is het een stevige bluesrock, meer rockblues cd geworden, met spetterend gitaarwerk, krachtig basspel en strakke drums. De muziek staat als een huis, niet vernieuwend,  maar o zo lekker. Verplichte aanschaf voor liefhebbers van AC/DC, Status Quo, Thin Lizzy e.d en zeg maar de  “workingman’s blues”.

Joost de Lange Band - Voodoo Child (Jimi Hendrix)

Tracks:
01. Wandering
02. The Rambler
03. Set Me Free
04. You’Ve Got It All
05. Bad Penny
06. The River
07. Magic Crow
08. Voodoo Child
09. This Town
10. Little Wing
11. Going Down
12. Party

Website:
Joost De Lange
www.facebook.com/joostdelangerbe

 


Ook op Blues Magazine ...