Foto Recensie: Joost de Lange Band - Lonesome Wolf

Joost de Lange Band  – Lonesome Wolf
Format: CD / Label: Sena Performers
Releasedatum: 2 maart 2019

Tekst: André Wittebroek

Na het zeer goed ontvangen live-album ‘Live In Antwerp‘ uit 2017 ligt dan nu de opvolger ‘Lonesome Wolf’ voor me. De cd-hoes ziet er zeer professioneel uit met schitterend art-work van Peter Kortleve.
Het album is opgenomen in de Giesound Studio in Zwolle en gemastered door Andy Vandette van Evolve Mastering LLC in New York en het resultaat mag er zijn: een vol, warm en ‘vet’ geluid dat perfect past bij de energieke sound met de nodige power en invloeden van blues, rock, grunge, pop en funk met steeds weer dat prachtige, meeslepende gitaarwerk van Joost. De zang komt perfect door en het geluid is volledig in balans. Zeer prettig om naar te luisteren. De band maakt hiermee duidelijk waar ze voor staat; stevige gitaarmuziek met een tijdloos geluid dat aansluit bij het brede genre van de classic rock. Heerlijke ongecompliceerde bluesrock/rockblues van de bovenste plank.

Het album bevat elf nummers en allen zijn geschreven door Joost de Lange en opent met Drifting Away met heerlijke riffs in het intro waarna de warme stem van Joost invalt, in het middenstuk een fijn stukje funkblues overgaand in een schitterende solo van Joost en eindigend in de riff.
Best Shot begint ook weer met een stevige riff en rockt lekker weg ook omdat de ritmesectie met Ramses Donvil op drums en Mitchell Goor op bas er een prima basis voor neerleggen en dat doen ze de gehele cd. Dit is  Old School Rock maar oh zo lekker. Dan wordt het rustiger met Fly On, wat een heerlijke groove heeft. Het gitaarwerk is rustiger en het nummer heeft een sferisch middenstuk en meer samenzang. Mooie song.
Wandering rockt weer lekker en hier is het gitaarspel breed, niet iel, scherp maar de hele bandbreedte wordt gebruikt en het wah wah geluid ook nog even. In het dreigende, donkere midden staan bas en drums centraal. De slowblues The River kenmerkt zich door subtiel en sfeervol gitaarspel, diepe baslijnen, krachtige drums en ingetogen zang van Joost.
Het volgende Dreams is eveneens rustig en hier viert het tokkelende gitaarspel de boventoon, waarna de bas en drums in combinatie met de zang voor een fijne groove zorgen. De rock & roll komt aan bod in het ritmische Soul On Fire waarna de titeltrack Lonesome Wolf volgt. Heerlijke riffs weer, opwindende solo en dan ineens een funky, groovy stukje en dan weer rockend.
De funkyblues I’ll Be Waiting swingt lekker met hakkende drums, diepe bas en passende solo met stukje wah wah erin en een prachtige solo op het eind. Het voorlaatste nummer is Rock And Roll Radio en heeft een Status Quo-achtig ritme, twelve bar, een nummer waar je vrolijk van wordt. Simpel maar goed.
De cd eindigt met het rockende The Rambler, met zware riffs en bas en een waardige afsluiter van deze fijne bluesrock-cd waarin het accent meer op de rock dan de blues ligt maar dat is de stijl van deze band.

Conclusie:
Zoals te verwachten van de Joost de Lange Band is ‘Lonesome Wolf’ een stevige bluesrock, eigenlijk meer rockblues-cd geworden. De zang is prima, de teksten niet bijzonder diepgravend maar dat hoeft bij deze muziek niet zo. Het gaat vooral om de muziek en dan het fantastische gitaarspel van Joost in combinatie met het prima werk van de ritmesectie. Houd men van meer dan uitstekend en stevig gitaarspel dan is deze cd absoluut een verplichte aanschaf!

Joost de Lange Band -The Night Train(Official Videoclip)


Tracks:
01. Drifting Away
02. Best Shot
03. Fly On
04.Wandering
05.The River
06.Dreams
07.Soul On Fire
08.Lonesome Wolf
09.I’ll Be Waiting
10.Rock & Roll Radio
11. The Rambler

Line-up:
Joost de Lange: guitar,vocals
Mitchell Goor: bass
Ramses Donvil: drums

Website: Joost de Lange Band


Ook op Blues Magazine ...