Jools Holland and his Rhythm & Blues Orchestra- Rockinghorse

Jools Holland and his Rhythm & Blues Orchestra- Rockinghorse

Formaat : CD
Label : Rhino
Release : November 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst : Wim Velderman

Jools Holland stevig in het zadel of wedden op het verkeerde paard?

The informer zo heette de laatste cd van Jools en zijn Rhythm and Blues Orchestra in 2008. Dat is al even geleden en het was een matige cd ook nog.
Nu moet je het bij Jools toch hebben van z’n liveoptredens , want die zijn niet te versmaden. Vol verwachting klopt mijn hart (Sinterklaastijd, sorry) als de cd thuis wordt afgeleverd: mooie titel “Rockinghorse” en een hoes die aan een eerdere, prima cd van Jools doet denken. Een kopie maar dan in een andere kleurstelling zo lijkt het. Echter wanneer ik vergelijk zie ik toch wat wijzigingen in de band.
Jools is een uitstekend pianist, bandleader, arrangeur, maar over z’n zangkunsten zijn de meningen verdeeld. Slim om toch wat gasten uit te nodigen, Michael McDonald en Sam Brown bijvoorbeeld.
Ook uit eigen gelederen worden de tekorten goed opgevuld. Dochter Rosie-Mae zingt een flinke partij in I’ve got my mojo workin en zangeres Ruby Turner schittert in This Train.
Ontroerend , ook live, als publiekslieveling Rico Rodriquez ,76 jaar still on tour,ex-Specials, zijn Wonderfull World vertolkt.
David Sandborn speelt een solo in Mercy en Booker T laat zijn kunsten zien in Blues for New Orleans (zo goed ,dat ik hem meteen als “bedje” onder mijn radioshows ga zetten). Meer gasten ontdek je vanzelf op de site van Jools ; daar staan luisterfragmenten.
Als radioman let ik altijd op geluidskwaliteit en die is voortreffelijk. Goede spreiding in het stereobeeld, vooral de blazers komen zo goed tot z’n recht.
String of Pearls ligt voor de hand , na Tuxedo Juntion, heerlijk gespeeld en alleen al de moeite waard om de cd aan te schaffen. Jools stevig in het zadel van z’n Rockinghorse en dat verkeerde paard dan , denkt u nu…
Tja , ook dat tref je op de cd aan, 4 kwarts- en 3 kwarts-songs poppy , gladjes en sentimenteel, maar dan van het verkeerde soort. Het lijkt een trend, zoveel mogelijk songs op een cd zetten. Je geeft een beter visitekaartje af door alleen de echt sterke tracks te laten staan : 10 van de 19.
Die tien zijn dan ook echt de moeite waard, dus snel naar de manége !

Tracks

01. WHIRLAWAY (Instrumental) featuring piano duet with Allen Toussaint
02. ROLL OUT OF THIS HOLE with Ruby Turner
03. FATHER TIME with Louise Marshall
04. GOT MY MOJO WORKING with Rosie Mae
05. I’VE GOT NEWS FOR YOU with Michael McDonald
06. ENCHANTED CASTLE with Louise Marshall
07. LONDON BELONGS TO ME with Chas & Dave
08. A STRING OF PEARLS (Instrumental)
09. ROCKINGHORSE
10. REMEMBER ME with Ruby Turner
11. ROCK-A-BYE THE BOOGIE
12. THIS TRAIN with Ruby Turner
13. BLUES FOR NEW ORLEANS(Instrumental) featuring Booker T. on organ
14. ‘TAIN’T NOBODY’S BIZNESS IF I DO with Sam Brown
15. MERCY, MERCY, MERCY (Instrumental) featuring David Sanborn on saxophone
16. THE WICKED AND THE WEAK
17. THE MAN THAT GOT AWAY with Alison Moyet
18. WHAT A WONDERFUL WORLD with Rico Rodriguez
19. YOU ARE SO BEAUTIFUL with Ruby Turner

Website : http://www.joolsholland.com

Recensist Wim Velderman is op TvEnschedeFm op dinsdag vanaf 19 u. en op HofstreekFm op woensdag vanaf 20.00 u. te beluisteren- livestream-met veel blues

Lees ook :