Joni 75 – A Birthday Celebration
Format: CD – DVD / Label: Decca Records
Releasedatum: 8 maart 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Op 8 november van vorig jaar werd Robert Joan Anderson 75 jaar oud. Op zich niet heel opvallend zou je denken, iedere dag bereiken vrouwen die leeftijd. Dat het hier gaat om de vrouw die bekend is onder de naam Joni Mitchell, een van grootste zangeres ooit, maakt het wel iets meer dan zomaar een verjaardag.
Haar plek op het podium doet vermoeden dat het iets beter met haar gaat. In 2015 werd ze moet spoed geopereerd na een aneurysma in de hersenen. Geruime tijd bleef ze daarna uit de publiciteit. Al kan er met zekerheid gesteld worden dat haar actieve carrière voorbij is.

Het ‘werk’ tijdens het verjaardagsconcert werd dus door anderen uitgevoerd. Zestien uitvoeringen door een diverse club artiesten, een selectie dwars door genres en stijlen, vergelijkbaar hoe de jarige job zelf altijd te werk is gegaan.
Het euvel met dit soort compilaties is altijd dat er sprake blijft van een hoog karaoke gehalte. Artiest A krijgt de kans om het werk van zijn eigen favoriet te zingen en wijkt nauwelijks af van het origineel. De beste covers zijn die van artiesten die het lied in hun eigen stijl brengen, bijvoorbeeld de bijdrages van Chakka Khan, Glen Hansard, Norah Jones en Kris Kristofferson. Artiesten als Rufus Wainwright, Seal en James Taylor slaan de plank mis, hun uitvoeringen kunnen niet op dezelfde manier overtuigen.

Wonderlijk is de bijdrage van ex-geliefde Graham Nash. Lang geleden tijdens zijn relatie met Joni Mitchell schreef hij de klassieker Our House waarin hij verhaalde over hun huiselijk geluk samen. Persoonlijk vind ik het vreemd dat hij een half mensenleven verder weer komt verhalen over die idylle van toen, er is immers toch zoveel ander werk van zijn voormalig geliefde om te zingen. Ja, de persoonlijke connectie is er, maar moet het nu zo nadrukkelijk gaan om het lied van hem? Ook negatief opvallend de Mickey Mouse stem waarmee Nash zingt. Het aanwezig publiek zingt ondertussen uit volle borst mee.

Als dit live album iets duidelijk maakt is het de kwaliteit van de liedjes. Joni Mitchell schreef een ongelooflijk sterk oeuvre vol prachtige liedjes. Werk dat zelfs in mindere handen toch zijn kracht en schoonheid laat zien. Laat we haar voor de volgende kroonjaren een wat minder publiek feest toe wensen. Gewoon omringd door familie en vrienden. Voor ons als fans ook beter.


Tracklist:
01. Dreamland – Performed by Los Lobos
02. Help Me – Performed by Chaka Khan
03. Amelia – Performed by Diana Krall
04. All I Want – Performed by Rufus Wainwright
05. Coyote – Performed by Glen Hansard
06. River – Performed by James Taylor
07. Both Sides Now – Performed by Seal
08. Our House – Performed by Graham Nash
09. A Case Of You – Performed by Kris Kristofferson & Brandi Carlile
10. Down to You – Performed by Brandi Carlile
11. Blue – Performed by Rufus Wainwright
12. Court And Spark – Performed by Norah Jones
13. Nothing Can Be Done – Performed by Los Lobos
14. The Magdalene Laundries – Performed by Emmylou Harris
15. Woodstock – Performed by James Taylor
16. Big Yellow Taxi – Performed by La Marisoul, James Taylor, Chaka Khan, and Brandi Carlile

Website: Joni Mitchell


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.