Jonathon Long – Jonathon Long
Format: CD / Label: Wild Heart Records
Releasedatum: 9 september 2018

Tekst: Peter Marinus

Met een bijnaam als “Boogie Long” verwacht je een album met knallende bluesrock boogies. Dat gaat echter maar ten dele op op het nieuwe, derde, album van zanger-gitarist Jonathon Long uit Baton Rouge, Louisiana.
Jonathon groeide op in een Baptisten gemeenschap en raakte al vrij snel verslingerd aan de blues. Hij speelde ondermeer met artiesten als Larry Garner, Kenny Neal en James Johnson en schopte het, op eigen benen, zelfs tot support act voor B.B. King in 2011. Ook was hij te zien in de film “We Are Kings”.
Na zijn debuut ‘Blues Revoution’ (2013) en het daaropvolgende ‘Trying To Get There’ (2016) is dit dus zijn derde album waarop Jonathon net zo makkelijk de blues speelt als Americana.

De blues komt als eerste aan bod in Bury Me, een loom funky bluesrock nummer waarin de blues vermengd wordt met soul en Southern rock elementen waarin Jonathon’s krachtige stem prima uit komt. Shine Your Love is daarna een emotionele ballad over het verlies van een dierbare, die gevraagd wordt om zijn/haar liefde vanuit de hemel over Jonathon heen te stralen. Een ballad met zowel soul als country invloeden met een prachtig huilende gitaarsolo. That’s When I Knew is een zeer soulvolle, broeierige shuffle waarin het gospelgeluid van the Staple Singers hand in hand gaat met een pop/rock geluid waarin een bluesy gitaar te horen is.
Michael Harvey op de fiddle komt helpen in The Light. Een Americana shuffle met een Bruce Hornsby-achtig geluid. De fiddle steelt de show in dit nummer evenals de tweede stem van Samantha Fish (zij is tevens de producer van dit album). Ook het ingetogen schuifelende Living The Blues houdt zich op in Americana gebied met een stuwend refrein en puntig country gitaarwerk. In Natural Girl doet Jonathon zijn bijnaam enigszins eer aan. Een felle stevige boogie waaraan ook een countryluchtje zit. Vol met smerige licks en een brandende gitaarsolo. De Americana ballad River zweeft heerlijk lui voorbij met een loom huilende slide. Pour Another Drink is een kolderiek dranknummer in een stijl, die Tom Waits niet zou misstaan, maar dan wel zonder diens rauwe strot. In dit nummer zitten vaudeville, jazz en blueselementen verstopt. This Road is dan weer een rauwe bluesrock shuffle met een licht funky geluid waarin zowel logge riffs als melodieuze gedeeltes voorbijkomen.
Where Love Went Wrong is een zachte soulballad met een bijtende Carlos Santana-achtige solo. Jonathon gaat er vandoor met de logge bluesrock van Pray For Me, dat klinkt als Robin Trower in zijn beste dagen, terwijl Jonathon’s zang aan Paul Rodgers doet denken.

Jonathon Long is er in geslaagd om een prima mix van bluesrock en Americana te produceren, dus dit album valt aan fans van beide muzikale kampen aan te bevelen.


Tracklist:
01. Bury Me
02. Shine Your Love
03. That’s When I Knew
04. The Light
05. Living The Blues
06. Natural Girl
07. River
08. Pour Another Drink
09. This Road
10. Where Love Went Wrong
11. Pray For Me

Produced by: Samantha Fish

Website: Jonathon Long