Jon Allen – Sweet Defeat

Format: CD / Label: Monolog / Release: mei 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier

Crowded House zong ooit Four Seasons in One Day. Jon Allen gooit op Sweet Defeat  Four Seasons in One Record. Het loomt als de prille lente; schroeit als de zomer, is mistroostig als de herfst en het huivert als de winter. Allen vangt in 40 minuten en 11 nummers de verschillende stemmingen die passen bij de seizoenen.

Jon Allen (1977, Winchester, Engeland) schreef zijn eerste songs op zijn zestiende. Tijdens zijn opleiding aan de Liverpool Institute of Performing Arts kreeg zijn demo een vijfsterren review in ‘Making Music’. Zijn debuutalbum Dead Man’s Suit verscheen in juni 2009 en kreeg prima recensies.
In Nederland is hij nog niet heel bekend, hoewel sommigen zijn muziek misschien kennen van
Going Home dat gebruikt werd in de wereldwijde campagne van de Land Rover Freelander.

Sweet Defeat is Allens tweede release en laat zien dat hij gegroeid is als singer/songwriter. Tuurlijk, hij klinkt soms nog als de jonge Rod Stewart, maar waar Stewart is afgezakt tot het niveau liftmuziek, is Allen muzikaal stukker interessanter. De plaat schuurt, brandt en juicht met een aangrijpende intensiteit. 

Joanna danst als zomerse opener van de plaat de woonkamer in. Met een opgewekte gitaar en warm Hammond orgeltje is dit een heerlijke feelgood song. Het nummer huppelt als een aangename zonnestraal je hoofd in. Stealing Away heeft mede door de melancholische harmonica een weemoedige klank. Ook Broken Town klinkt als het einde van de zomer en op het randje van de herfst. Think Of You huilt van emotie – net zoals Love’s Made A Fool Of Me – over een onmogelijke liefde. Koude, winterkoude songs. En hoorde ik daar nou een vleugje A whiter shade of pale van Procol Harum in Think of You?

Gelukkig wordt de temperatuur flink omhoog gejaagd met Sweet Defeat: Londense soul gecomplementeerd met een prima blazersectie. No One Gets Out Here Alive knalt ook lekker de boxen uit met een voor Jon Allen behoorlijk gruizige gitaarsolo. Voor mij het beste nummer van de plaat.

Here Tonight en Last Orders roepen herinneringen op aan Damien Rice wat betreft frasering en de spaarzame begeleiding. Niet gek misschien die invloed; Jon Allen heeft een aantal keren het voorprogramma voor Rice gedaan. Here Tonight is bitterzoet terwijl Last orders zich roert als een prille lenteliefde: I love you till the river climbs the mountain. Zucht. Mooie afsluiter van de plaat.

Jon Allen heeft met Sweet Defeat (weer) een prima plaat gemaakt. Het is een breekbare release geworden: ontluikend als de lente, brandend als de zomer, melancholisch en huiveringwekkend als de herfst en winter. En dat allemaal op één plaat.

1. Joanna
2. Stealing Away
3. Time To Cry
4. Broken Town
5. Lucky I Guess
6. Think Of You
7. Sweet Defeat
8. Love’s Made A Fool Of Me
9. Here Tonight
10. No One Gets Out Here Alive
11. Last Orders

Website: http://jonallensongs.co.uk


Ook op Blues Magazine ...