Foto Recensie: Johnny Winter - Roots

Johnny Winter – Roots

Format: CD / Label: Magaforce Records – Suburban / Release: oktober 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

Mensen, de man die ik nu ga beschrijven is gewoon een levende legende onder ons kan ik U zeggen. Deze man was in de jaren zestig, zeventig zonder meer een van de grootste gitaristen. Hij hoorde in het rijtje van mensen als Jimi Hendrix, Alvin lee, Rory Gallagher, Buddy Guy en veel meer. Hij is een  vaandeldrager van de Blues and Beyond altijd geweest, en heeft mensen als Muddy Waters weer een zetje in de goede richting gegeven in de vorm van een soort come Back. Johnny Winter, is er eentje die echt mee telt in de Blues scene en heeft al heel wat mooie schijven op zijn naam staan, en ook met heel veel mensen al gewerkt. Het handelsmerk van deze bijzondere gitarist is zijn slide gitaar spel, wat werkelijk boekdelen sprak in die tijd. Johnny is ook een persoon die gewoon qua uiterlijk ook nog eens opvalt, veel tatoo”s en hij is ook albino. Het gaat natuurlijk om de muziek die deze kanjer heeft gemaakt, en vooral ook het rock aspect wat er in zat. Winter was ruig, wild, scherp, drastisch en stevig. Luister maar eens naar zijn live optredens, m.n. At The Filmore East, waar hij een versie van Jumpin’Jack Flash laat horen die ongekend is. Winter is iemand die veel soorten van Blues speelde vooral, en door zijn collega’s als een erg goede entertainer werd gezien. Ook de optredens met Muddy waters waren vooral erg de moeite waard.

Johnny is wat ouder geworden natuurlijk, maar speelt nog steeds de blues and beyond, en soms ook nog heel erg goed, en een andere keer wat minder goed. Feit is wel dat hij een aantal jaren geleden het album I Am A Bluesman maakte wat echt een groot predicaat voor de blues was, en het nieuwe album is eigenlijk een soort opvolger hiervan.
Op dit nieuwe album eert Johnny de blues in alle tonen en  aarden mogen we wel zeggen.
Het album is gevuld met allemaal bekende nummers, en draagt de naam Roots dus, en beter had het ook niet kunnen zijn denk ik. Hij wordt vergezeld van niet de minste artiesten uit de scene als Warren Haynes, Sonny Landreth, Jimi Vivino en meer.
Ja, dit nieuwe album mag er zeker zijn vind ik, en is niets meer en niets minder dan een prima Blues album, die het op elke gelegenheid uitstekend kan doen.
De alom bekende nummers klinken toch af en toe wel even anders,en hebben een heerlijke feel over zich allemaal. Winter zingt vrijwel alles zelf, en ook nog niet eens onverdienstelijk. Zijn gitaarspel is daarom nog zeker in orde, en als hij Live wederom ons land komt vereren, zou ik zeker van de partij zijn. Een paar tracks dan even.

T.Bone Shuffle opent de schijf met als special guest Sonny Landreth, die dit nummer natuurlijk even een prachtig staaltje geeft, Heerlijke slide van 2 kanten dus tel uit je winst.
Done Somebody Wrong, een soort van Rumble Blues, waarin Warren Haynes zijn beste beentje voor zet dus, en dat klinkt als een klok.
Na een pittige Mojo uitvoering met harpist Latore, komt wat mij betreft een van de hoogtepunten. Last Night dus, een super slow blues  met John Popper op de bluesharp, en ook prima gitaarwerk van Winter. Heerlijk nummer is dit.
In Bright Lights- Big Citty horen we Susan Tedeschi on vocals en slide gitaar en in de instrumentale track Honky Tonk mag broer Edgar Winter lekker toeteren, wat beslist de moeite waard is. Voor mij is er echter maar 1 echte versie van dit nummer, en dat is de uitvoering van James Brown, die ook een heus blues album heeft gemaakt met zijn voortreffelijke JB”s, maar dat terzijde.

De absolute parel komt echter pas op het eind vind ik persoonlijk, en dat is Come Back Baby. Een dijk van een slow blues met erg goed toetsenwerk van John Medeski, die we kennen uit de Jazz en funk wereld natuurlijk. Man wat is dit gaaf, en dat besluit dan ook dit relaas. Dit is een album om veel te draaien, en bewijst wat deze man allemaal heeft gedaan in de scene op zich, en vooral ook dat hij er nog steeds is. Geweldig dus. En koesteren, zolang het nog kan.

Tracks:
01. T.Bone Shuffle –Met Sonny Landreth
02. Further ON Up The Road- met Jimi Vivino
03. Done Somebody Wrong- met Warren Haynes
04. Got My Mojo Working- met Latore
05. Last Night- Met John Popper
06. Maybelline- Met Vince Gill
07. Bright Lights, Big City- Met Susan Tedeschi
08. Honky Tonk- met Edgar Winter
09. Dust My Broom- Met Derek Trucks
10. Short Fat Fannie-
11. Come Back Baby- met John Medeski

Johnny Winter On Tour

4 november 2011 : Parkstad Limburg Theater, Heerlen (support: John F. Klaver Band)
5 november 2011 : RosBlues Festival, Rosmalen )met o.a. Barrelhouse, Juke Joints feat. Eddie ‘The Chief’ Clearwater)

Website artiest: http://www.johnnywinter.com


Ook op Blues Magazine ...