Johnny Tucker – Seven Day Blues
Format: CD / Label: High John Records
Releasedatum: 16 februari 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

Blueszanger Johnny Tucker komt uit een heel groot gezin van 19 kinderen. Zijn interesse in de muziek ontstaat als hij naar zijn vader luistert als die op de veranda van hun huis op zijn gitaar speelt. Johnny begint met drummen en wordt voor o.a. beïnvloed door Lowell Fulson en James Brown. In 1964 maakt Johnny in Los Angeles kennis met Phillip Walker in wiens band hij later drummer wordt. Johnny speelt tijdens zijn vele tournees in de VS, Canada, Japan en Europa met o.a. Floyd Dixon, Robert Cray, Johnny Otis, The Five Royals, Screamin’ Jay Hawkins, Lowell Fulson en Johnny Copeland. In 2006 verschijnt zijn eerste album ‘Why You Lookin’ At Me?’

In de zomer van 2017 vinden er op initiatief van labelmanager Bob Auerbach in The Big Tone Studios in Hayward, California, een reeks sessies plaats waarbij Johnny Tucker wordt begeleid door gitarist Big John Atkinson en diens huisband en een aantal gastmusici. Atkinson zet alle musici in één grote kamer, omringd door vintage spullen, met Johnny Tucker in het midden die iedereen de essentie van de blues en zijn visie voor elk nummer leert. Alles wordt direct op tape vastgelegd.

Het resultaat van de zomerse sessies uit 2017 verschijnt binnenkort op het album ‘Seven Day Blues’.

Het album opent met Talkin’ About You Baby, een Howlin’ Wolf-achtige droge jumpblues met fraaie gitaarlicks van Atkinson. In de shuffle Tired Of Doing Nothing klinkt voor het eerst de huilende mondharmonica van Troy Sandow uit de speakers. Chicagoblues van de bovenste plank. Een andere mondharmoniciaspeler, Bob Corritore, is te gast in de slowblues Why Do You Let Me Down So Hard. Na de swingende Sam Cooke-achtige soulblues Love And Appreciation gaat het er funky aan toe in het titelnummer Seven Day Blues.
Johnny Tucker bewijst in Come On Home With Me een uitstekende R&B zanger te zijn en gastgitarist Kid Ramos toont zijn niet geringe kwaliteiten in de opwindende jumpblues Tell You All, met Bob Welch op orgel. Troy Sandow’s mondharmonica huilt weer in de uptempo blues Something I Want To Tell You. Gonna Give You One More Chance is een smachtend gezongen slowblues met een strakke ritmesectie. Harmonicaspelers Corritore en Sandow zijn vervolgens weer prominent aanwezig in het funky I wanna Do It en de Jimmy Reed-achtige shuffle Do Right man. One of these days is een heerlijke bluesballad met de indringende zang van Tucker, het krachtige drumwerk en een spetterende gitaarsolo. De harpspelers trekken in het stomende I can’t Wait en in het Howlin’ Wolf-achtige Listen Everybody weer alles uit de kast.
En last but not least het prachtige slotakkoord You Can Leave My House. Een vette slowblues met de zware ritmesectie, harmonica, een bijtende gitaarsolo van Scott Smart en Johnny Tucker die zijn hele vocale ziel en zaligheid in dit nummer gooit.

Conclusie:
‘Seven Day Blues’ is een fraai album met (h)eerlijke klassieke blues.


Tracks:
01. Talkin’ About You Baby
02. Tired Of Doing Nothing
03. Why Do You Let Me Down So Hard
04. Love And Appreciation
05. Seven Day Blues
06. Come On Home With Me
07. Tell You All
08. Something I Want To Tell You
09. Gonna Give You One More Chance
10. I Wanna Do It
11. Do Right Man
12. One Of These Days
13. I Can’t Wait
14. Listen Everybody
15. You Can Leave My House

Line up:
Johnny Tucker – vocals
Big Jon Atkinson – gitaar (tracks 1,3,4,6,8,9,10,11,12,13,14), bas (tracks 2,5,15)
Bob Corritore – harmonica (tracks 3,4,6,10,13)
Kid Ramos – gitaar (track 7)
Troy Sandow – harmonica (tracks 2,5,8,11,14,15), bas (tracks 1,3,4,6,9,10,11,12,13,14)
Scott Smart – gitaar (tracks 1,2,3,4,5,6,9,10,11,12,13,14,15), bas (track 8)
Malachi Johnson – drums (tracks 1,2,5,8,9,11,12,14,15)
Marty Dodson – drums (tracks 3,4,6,7,10,13)
Bob Welch – orgel (tracks 4,7)

Website: http://highjohnrecords.com/