Man In Black: Live in Denmark 1971, Available Everywhere Friday, December 4, 2015 (PRNewsFoto/Columbia/Legacy Recordings)

JOHNNY CASH – Man In Black: live in Denmark 1971
Format: CD – 2LP/ Label: Legacy / Sony Music
Releasedatum: 4 december 2015

Tekst: Filip Heidinga

Johnny Cash: ‘Man In Black – Live in Denmark 1971’ was in 2006 al uitgebracht op dvd maar nu eindelijk ook op cd. De cd is uitgebracht als onderdeel van een reeks live cd`s uit verschillende periodes uit de carrière van Cash.
Dit optreden voor de Deense televisie was onderdeel van een soort Johnny Cash Show on tour. Cash had van 1969 tot 1971 zijn eigen wekelijkse televisieshow en de vaste gasten van deze show zijn ook tijdens dit optreden in Denemarken aanwezig. Carl Perkins, The Statler Brothers, The Carter Family en natuurlijk June Carter Cash spelen allemaal een aantal nummers mee met Johnny Cash.
Cash begint samen met zijn band en heeft er duidelijk zin in. Hij is op dat moment natuurlijk al gewend aan televisie optredens en begint meteen vol gas. Het openingsnummer A Boy Named Sue wordt met veel energie gespeeld om meteen daarna het tempo te laten zakken voor Sunday Mornin’ Comin’ Down. Sunday Mornin’ Comin’ Down is een prachtige bewerking van het nummer van Kris Kristofferson en was indertijd een grote hit van Cash. Cash en zijn band gaan door met I Walk The Line, weer zo’n grote hit van hem. Vervolgens is het de beurt aan Carl Perkins om twee nummers te spelen. Blue Suede Shoes is vooral bekend door de versie van Elvis Presley maar Carl Perkins laat tijdens deze show weer even het origineel horen. Een lekkere versie van Matchbox volgt en Perkins verlaat weer het podium. Cash vervolgt weer en speelt zijn versie van wederom een nummer van Kris Kristofferson namelijk: Me and Bobby McGee. Persoonlijk vind ik dit niet zo’n mooie versie maar dat kan aan mij liggen, ik hoor liever de versie van Janis Joplin. I Guess Things Happen That Way is vervolgens over voor je er erg in hebt en The Statler Brothers staan alweer klaar om hun twee nummers te spelen. Bed Of Roses en Flowers On The Wall komen beide wat mij betreft er gedateerd over en zijn de mindere nummers op het album.
Johnny Cash speelt vervolgens Folsom Prison Blues en verteld over zijn optredens in gevangenissen. Volgens hem was er tijdens deze optredens in gevangenissen maar één lichtpuntje en dat was June Carter Cash. Deze komt vervolgens ook het podium op om samen met haar man het prachtige Darlin’ Companion te zingen, een nummer wat echt bij hen past. Meteen wordt ook weer duidelijk wat voor geweldig duo dit was. Ze maken grapjes tussen de nummers door en de liefde voor elkaar is gewoon hoorbaar op de cd. Fantastisch om te horen. If I Were A Carpenter volgt en is na Jackson het tweede nummer waarvoor het duo een Grammy ontving. Help Me Make It Through The Night is het volgende nummer waarna June voor korte tijd het podium verlaat. Man In Black, het intussen beroemde nummer van Cash volgt na een korte introductie. Het nummer was nog maar net uit en had tijdens de Johnny Cash Show veel los gemaakt bij het publiek. Tijdens dit optreden is dat duidelijk minder, misschien omdat de Denen de tekst nog niet goed genoeg kenden. Maar wat een geweldig nummer is dit toch, een nummer die echt door maar één man gespeeld kan worden: Johnny Cash.
The Carter Family zijn de laatsten die het podium delen met Cash. De Carter Sisters beginnen met een ode aan hun moeder: A Song To Mama. Hierna komen ook de Statler Brothers weer het podium op en samen met de Carter Family, June Carter Cash en Johnny zingen ze de laatste drie nummers: No Need To Worry, Rock Of Ages en Children, Go Where I Send Thee. Drie gospel nummers om de show te sluiten, een show waarin ook veel country en rock`n roll zit. Of te wel: een zeer veelzijdig optreden van de man in het zwart.
De cd is, naar mijn mening, beter dan de dvd. Op de cd is het publiek duidelijker aanwezig, waardoor het meer als een live optreden klinkt dan een televisie optreden.

Johnny Cash - Man In Black (Live in Denmark)

 
Kortom: een cd die een leuk tijdsbeeld geeft van Johnny Cash en zijn vrienden. Maar of de cd ook echt wat toevoegt aan de rijke collectie albums van Cash? Naar mijn mening niet. Maar dit komt misschien ook omdat er al veel optredens van Cash zijn uitgebracht de afgelopen jaren, en in februari komt er nog één bij.

Tracklist:
01. A Boy Named Sue
02. Sunday Mornin’ Comin’ Down
03. I Walk The Line
04. Blue Suede Shoes
05. Matchbox
06. Me And Bobby McGee
07. I Guess Things Happen That Way
08. Bed Of Roses
09. Flowers On The Wall
10. Folsom Prison Blues
11. Darlin’ Companion
12. If I Were A Carpenter
13. Help Me Make It Through The Night
14. Man In Black
15. Introduction To The Carter Family
16. A Song To Mama
17. No Need To Worry
18. Rock Of Ages
19. Children, Go Where I Send Thee

Website: Johnny Cash

 


Ook op Blues Magazine ...