John The Martyr – John The Martyr
Format: vinyl LP / Label: Schoolkids Records
Releasedatum: 14 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

En alweer is er een zeer aangename soulband aan het soulfirmament verschenen! Dit keer de band John The Martyr, een band, die oorspronkelijk uit New Orleans komt, en die tegenwoordig in New York resideert.

De band bestaat uit tien personen waarvan de 70-jarige zanger Bill Hudson er gelijk uitspringt. Deze man is gezegend met een stem die zowel rauw en soulvol kan klinken als gevoelig soulvol. Als je al vergelijkingen moet gaan zoeken dan doet zijn stem denken aan Bobby Womack, Seal en Corey Glover van de band Living Colour.
Naast Bill Hudson bestaat de band uit Kyle Ridley, Dustin Di Salvo, Chris Hines, Martin Seiler, Darren Denman, Missia Vessio, Chris Lucca, Dillon Garrett en Kiho Yutaka.

Het geluid van de band bevat elementen uit de klassieke soulhoek (Stax/Motown) maar net zo makkelijk ook uit de soulpop hoek van bijvoorbeeld Seal, Terence Trent D’Arby of Living Colour.

Geopend wordt met het sompig funky Time waarin door het romige orgel een Hi geluid zit. Bill Hudson imponeert hier gelijk met zijn rauwe zeer soulvolle stemgeluid. Een zeer opwindend soulnummer! Een zacht stotend orgel opent het traag bonkende soulnummer Cross The Line met een onweerstaanbare, haast Motown-achtige drive en een zwaar zoemende bas.
Feeling Good is een warm zwevende soulballad a la Curtis Mayfield’s “People Get Ready” waarin Bill aantoont dat hij het gevoelige soulwerk ook aan kan. Prism is een exotisch swingend soulpop nummer uit de Seal hoek. Zacht wiegend met een jazzy piano en staccato pompende blazers. De pompende soulrocker Working Man heeft een onweerstaanbare massieve drive.
Het instrumentale Schmoopie opent met swingende bigband geluiden en gaat verder als een loom swingend, Working Week-achtig, nummer. De soulballad Shy heeft, met name door de warme contrabas, een jazzy geluid. Bill Hudson laat zich hier van zijn meest intense kant horen. Deze ballad wordt gevolgd door de meer bluesy ballad Channeled. In de krachtig donderende soulrock van Fury zijn zowaar Ierse folk invloeden terug te vinden. Dit nummer trekt richting het geluid van Living Colour.
De Living Colour invloeden zijn ook terug te vinden in het mid-tempo Brighter Day en in de afsluiter History, een krachtig soulpop nummer.

John The Martyr bewijst met dit album dat we hier zeer zeker met een aanwinst aan het soulfront te maken hebben!


Tracklist:
01. Time
02. Cross The Line
03. Feeling Good
04. Prism
05. Working Man
06. Schmoopie
07. Shy
08. Channeled
09. Fury
10. Brighter Day
11. History

Website: John The Martyr


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.