John Primer Featuring The Real Deal Blues Band – The Soul Of A Blues Man
Format: CD / Label: Blues House Productions
Releasedatum: 1 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Dat zanger-gitarist John Primer een echte blues man is staat buiten kijf! Hij deelde het podium met grootheden uit met name de Chicago blues als Sammy Lawhorn, Junior Wells, Buddy Guy, Smokey Smothers en Lonnie Brooks en maakte deel uit van the Chicago Blues All Stars, Magic Slim & the Teardrops en de Muddy Waters band.

Op zijn nieuwe album begeeft John Primer zich, samen met The Real Deal Blues Band ook op het soul (blues) pad. Deze band  bestaat uit Steve Bell, de zoon van Carey Bell (harmonica), Ronnie Hicks (toetsen), Lenny Media (drums), Chuckaluck (bas), Billy Flynn (gitaar) en Charles Kimbles (saxofoon).

Zolang John op het bluespad blijft is er sprake van prima nummers. Zoals in zijn eigen compositie You Shouldn’t Tell A Lie, een ongepolijste boogie, lekker loom uitgevoerd met een hard huilende harmonica van Steve Bell en priemend gitaarwerk van Billy Flynn.
Ook Please Don’t Leave Me is een eigen compositie. Een shuffle met priemend, haast Johnny “Guitar” Watson-achtig gitaarspel en Steve Bell’s brullende harmonica. Meet Me In The Park, wederom een eigen nummer, is een rauwe traditionele Chicago bluesboogie.
Zodra John zich aan de soul waagt is er iets dat opvalt. Zijn doorleefde bluesstem leent zich hoorbaar minder voor de wat intiemere soulnummers. Zo komt zijn uitvoering van de Toussaint McCall klassieker Nothing Takes The Place Of You niet echt uit de verf. Het geheel mist gewoonweg de impact van het origineel. Na de woorden “we love you daddy with all our heart and soul” moet de doos Kleenex er toch echt bij gepakt worden!
Ook de cover van Lloyd Price’s Stagger Lee overtuigt niet en klinkt hier als een obligate shuffle, die door de brullende harmonica toch nog enigszins van vuur wordt voorzien. Rainy Night In Georgia, van Tony Joe White, is natuurlijk een broeierig intiem nummer. Hierin mist John’s stem de sexualiteit, die Tony Joe wél had. Steve Bell voorziet het nummer van Toots Thielemans-achtig harmonicaspel.
De van origine nogal nachtclub-achtige soul van Members Only, van Bobby Bland, klinkt in de uitvoering van John iets bluesier. Toch is zijn doorleefde bluesstrot te rauw voor dit soort nachtclubsoul. Wél overtuigend is de uitvoering van Clarence Carter’s Slip Away, dat losjes en funky swingt. Dat geldt ook voor het van o.a. door Bobby Bland bekend Help Me Through The Day.
In het lui groovende Get Your Money Where You Spend Your Time, van Bobby Bland, is ook een voorbeeld van een prima funky soulbuesnummer. Lui groovend op een manier die Robert Cray niet zou misstaan.
En de afsluiter van het album, een cover van Johnnie Taylor’s Still Called The Blues, zorgt er al funkend voor dat je toch een goed gevoel aan dit album overhoudt.

Is John Primer een soul man? Bij vlagen! Is John Primer een blues man? Zeer zeker!


Tracklist:
01. Slip Away
02. Help Me Through The Day
03. Meet Me In The Morning
04. You Shouldn’t Tell A Lie
05. Nothing Takes The Place Of You
06. Stagger Lee
07. Please Don’t Leave Me
08. Get Your Money Where You Spend Your Time
09. Rainy Night In Georgia
10. Meet Me In The Park
11. Members Only
12. Still Called The Blues

Website: John Primer