John Paul White – The Hurting Kind
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Single Rock Records
Releasedatum: 12 april 2019

Tekst: Martijn Wesseling

Samen met Joy Williams vormde John Paul White van 2008 tot 2014 het duo The Civil Wars. Dit succesvolle duo maakte twee albums, wonnen drie Grammy’s en kregen een nominatie voor Safe & Sound. Dit nummer was het resultaat van een samenwerking tussen Taylor Swift, T-Bone Burnett en The Civil Wars.

Al vanaf 2012 liep het niet lekker tussen het duo. Dit resulteerde uiteindelijk in de definitieve breuk in 2014. Beiden pakten, net zoals voor het gezamenlijke avontuur, weer een solo carrière op. John Paul White komt nu met zijn derde solo album, het tweede na de breuk.

Vooraf zijn er al drie liedjes verschenen. The Long Way Home, een aangrijpend liedje over de consequentie van zijn vak. Met enige regelmaat is hij weg van zijn gezin. Volgens eigen zeggen raakt dit liedje vooral zijn zoon. (https://amp.pastemagazine.com/articles/2019/02/john-paul-white-the-long-way-home-video.html) Het is het zeker waard om ook de mooie clip erbij te bekijken.

I Wish I Could Write You A Song is een liefdesliedje in de lijn van Roy Orbinson, waar hij duidelijk door geïnspireerd is. Sowieso is het gehele album geïnspireerd door de rijk georkestreerde, tijdloze en wat weelderige muziek uit de jaren zestig. Natuurlijk met de wortels in Nashville. Hoewel tijdloos in muziek komt de actualiteit en urgentie naar voren in de tekst van The Good Old Days, de derde single. Waarover hij zelf het volgende zegt:
It’s really me wondering, what era of America are people wanting to get back to? I’m having a hard time thinking of one we haven’t progressed from, or shouldn’t progress from. As a father, I see the world through their eyes and I’m wondering what we’re leaving for them, what they’re heading into, and how it can be improved upon – and how it can be improved upon for every single person on this earth and not just a select few. This song is my counter-argument to Making America Great Again.” (https://americansongwriter.com/2019/03/john-paul-white-questions-the-legitimacy-of-the-good-old-days-with-new-single/)

Het eerste album na de breuk van The Civil Wars tapte flink in de Gothic Folk van het diepe zuiden. Het resulteerde in een mooi, maar somber album. Nu is ‘The Hurting Kind’ alles behalve vrolijk te noemen, maar zoals gezegd maakt John Paul White gebruik van een breder muzikaal pallet.
Ook de bijdrage van collega artiesten zijn erg welkom. Zoals zijn duet met Country zangeres Lee Ann Womack op This Isn’t Gonna End Well en de achtergrond zang van The Secret Sisters en Erin Rae.

Met The Civil Wars heeft hij een paar mooie albums afgeleverd, maar eerlijk gezegd heb ik een voorkeur voor zijn solo werk. Zijn stem lijkt beter tot zijn recht te komen op deze albums. Ook met ‘The Hurting Kind’ levert hij weer een prachtige set tijdloze liedjes.


Tracklist:
01. The Good Old Days
02. I Wish I Could Write You A Song
03. Heart Like A Kite
04. Yesterday’s Love
05. The Long Way Home
06. The Hurting Kind
07. This Isn’t Gonna End Well
08. You Lost Me
09. James
10. My Dreams Have All Come True

Website: John Paul White