John McDonough – Can You See Me Now
Format: CD / Label: McDonough Records
Releasedatum: 15 juni 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

John McDonough is een singer-songwriter uit Austin, Texas, die bekend staat om zijn mooie akoestische gitaarwerk, zijn gepassioneerde zang en zijn persoonlijke teksten. Zijn zang wordt wel vergeleken met die van Elton John en Harry Chapin en zijn song-writersstijl met die van Damien Rice.

McDonough treedt in het begin vooral in en rond Austin op. Acht jaar geleden besluit hij zijn beroep als psychiater op te geven en zich helemaal op de muziek te concentreren. In die tijd neemt hij vier albums op, treedt hij meer dan 400 keer op, waaronder op tien grote muziekfestivals, en maakt hij tournees door het midwesten en zuidwesten van de VS.

Zijn albums ‘Dreams And Imagination’ (2014) en ‘Surrounding Colors’ (2016) kregen allebei goede recensies en airplay in de VS en Europa. Vorige maand kwam het nieuwe album van John McDonough uit. Dit album, ‘Can You see Me Now’, met elf eigen composities, is geproduceerd door McDonough en Kevin Butler, die op het album drums en elektrische gitaar speelt.

De openingstrack, het titelnummer Can You See Me Now, is (semi) akoestisch met gitaar, zang en backing vocals. Ook de ballad The Hills Of Tennessee is fraai met de warme gepassioneerde zang van McDonough. Het refrein is iets steviger als de bandleden zich er mee gaan ‘bemoeien’.
Warm en intens is ook de zang weer in de prachtige ballad She Brings Salvation, met een uitblinkende Cole Gramling op orgel. Heel mooi is daarna het akoestische Beg For Forgiveness met een fraaie viola op het eind.
In Sing Out gaat het er steviger aan toe. Een prettig rockend nummer in een bad van orgeltonen in de stijl van Tom Petty en Jackson Browne. De prachtige orgelsolo in de ballad Maybe It’s You Who Needs To Leave trekt de aandacht naast de verder lekkere begeleiding.
I Waited For You begint subtiel met akoestische gitaar en zang, maar halverwege zet de band de ballad weer kracht bij. De warme stem van McDonough, zijn akoestische gitaarspel en de subtiele begeleiding maken van My Back Turned Towards The Dead een van de hoogtepunten van het album.
Na het stevigere, met rustige intermezzo’s, I Can’t Be Found krijgt het album met het intiem akoestische I Could Use Some Faith een ontroerend mooi slotakkoord.

Conclusie:
Mijn eerste kennismaking met John McDonough is een openbaring. Ik kan kort zijn: ‘Can You see Me Now’ is een heel mooi en warm album.


Tracks:
01. Can You See Me Now
02. The Hills Of Tennessee
03. She Brings Salvation
04. Beg For Forgiveness
05. Sing Out
06. Maybe It’s You Who Needs To Leave
07. I Waited For You
08. My Back Turned Towards The Dead
09. I Can’t Be Found
10. I Could Use Some Faith

Line-up:
John McDonough – zang, akoestische gitaar
Kevin Butler – drums, elektrische gitaar
Cody Rathmell – backing vocals
Jolie Goodnight – backing vocals
Cole Gramling – piano, orgel, keyboards
Steve Bernal – bas
Niamh Fahy – viola

Website: John McDonough


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.