a-special-life---big

John Mayall – A Special Life

Format: CD / Label: Forty Below Records / Releasedatum 2014

Tekst: Gerrit Dijk

In november 2013 werd John Mayall tachtig jaar en afgelopen voorjaar verscheen zijn 65e officiële album, A Special Life. Rondom deze festiviteiten is een uitbundige tournee georganiseerd, die ook de Nederlandse podia al heeft bereikt. Echt iets nieuws is A Special Life niet geworden, maar voor de liefhebber weer een prima aanvulling van de collectie. Uit zijn hele oeuvre zijn op het album fragmenten te horen, een feest van herkenning. Ook het artwork is van de hand van Mayall zelf en grijpt terug naar zijn werk uit eind jaren zestig van de vorige eeuw.

Het album opent met ‘Why Did You Go Last Night’ van zydecolegende Clifton Chenier met als gast diens zoon C.J. Chenier. De song is een samensmelting van blues en zydeco met een spannende afwisseling van accordeon en honky-tonk piano. ‘Speak Of The Devil’ van Sonny Landreth en ‘That’s All Right’ van Jimmy Rogers roepen oude Bluesbreakerstijden in herinnering. Met name in het laatstgenoemde nummer is de zang en het harmonicaspel van Mayall weer van grote klasse. Met ‘World Gone Crazy’ begeeft hij zich in het politiek-maatschappelijke debat, hetgeen tekst en muziek niet ten goede komen. Sterk is weer ‘A Big Town Playboy’ van Eddie Taylor, swingend en bluesy.

In ‘A  Special Life’ komt alles nog eens samen: zijn karakteristieke zang, harmonicaspel zoals we dat van hem kennen en teksten van een man die zijn leven overpeinst. ‘Heartache’ is een nummer van Mayall dat hij in 1965 al opnam op zijn album John Mayall plays John Mayall, nu echter in meer jazzy uitvoering. Boeiend hoe een nummer na bijna vijftig jaar is geëvolueerd. Een stevige bluesrock van zijn gitarist Greg Rzab en ‘Just A Memory’ van Mayall zelf besluiten dit album. Mede dankzij zijn band, waarmee hij al sinds het album Tough (2009) speelt, en co-producer Eric Corne van Forty Below Records is het weer een prima album geworden ter opluistering van zijn tachtigste verjaardag.

Tracks:

1. Why Did You Go Last Night
2. Speak Of The Devil
3. That’s All Right
4. World Gone Crazy
5. Floodin’ In California
6. A Big Town Playboy
7. A Special Life
8. I Just Got To Know
9. Heartache
10. Like A Fool
11. Just A Memory

Website John Mayall

 


Ook op Blues Magazine ...