John Mayall – Find a way to care

John Mayall – Find a way to care
Format: CD. Label: Forty Below Records. Release: 4 september 2015

Tekst: Gerrit Schinkel

De oude meester – op 29 november hoopt hij zijn 82e verjaardag te vieren – weet van geen ophouden. Al meer dan 50 jaar maakt deze Britse bluespionier platen. The Godfather of Britsh Blues is zijn eretitel en terecht, want het aantal musici dat in zijn Bluesbreakers heeft gespeeld zijn niet op één hand te tellen. Eric Clapton, Peter Green, Mick Taylor, Walter Trout, Jack Bruce, John McVie en Mick Fleetwood om er maar een paar te noemen. Sinds zijn platendebuut in 1965 zijn er, los van verzamelalbums en heruitgaven, meer dan 60 albums van John Mayall uitgebracht. Begin deze maand verscheen zijn nieuwste album Find a way to care, een album met zes nieuwe eigen composities en zes covers.

Het openingsnummer, Mother in law blues, een cover van Don Robey, krijgt een zeer herkenbare John Mayall uitvoering. In Percey Mayfields The river’s invitation krijgt de blazerssectie alle voorrang en horen we ook de solide ritmesectie van bassist Greg Rzab en drummer Jay Davenport. Mayall soleert in Ain’t no guarentees op de Hammond. De blazers zijn weer sterk in I feel so bad, een cover van Lightnin’ Hopkins en in dit nummer blijkt ook dat Mayall nog zeer goed bij stem is. Het titelnummer Find a way to care is een midtempo bluesrocker met een strakke blazerssectie, pianosolo en een gitaarsolo van Rocky Athas.

Long distance call van Muddy Waters is een sterk nummer. De scheurende gitaar van Rocky Athas en de Hammond van Mayall zorgen voor een lekkere uitvoering van Lee Bakers I want all my money back. Dat Mayall nog steeds uitstekend mondharmonica speelt, bewijst hij in Ropes and chains. Long summer days wordt gedomineerd door de piano. Mayalls versie van Charles Browns Drifting blues is ronduit schitterend. De midtempo soulblues War we wage is een echt bandnummer met een strakke ritmesectie, gitaarsolo’s en wederom de Hammond. Het album besluit met de pianoblues Crazy lady die soms herinneringen oproept aan prof. Longhair.

Conclusie: ondanks zijn hoge leeftijd heeft John Mayall nog niets aan kracht verloren. Met zijn vaste band heeft hij met Find a way to care een uitstekend album gemaakt. Een echt zeer herkenbaar John Mayall album.

John Mayll is momenteel weer op tournee. Vanaf dit weekend treedt hij op in Nederland en België:
26 september Groningen, Oosterpoort
27 september Enschede, Wilminktheater
28 september Amsterdam, North Sea Jazz Club
29 september Bergen op Zoom, Gebouw-T
30 september Turnhout, Warande
1 oktober Luik, Reflektor Club
2 oktober Leuven, Het Depot
3 oktober Roeselare, De Spil

Tracks
1. Mother in law blues
2. The river’s invitation
3. Ain’t no guarentees
4. I feel so bad
5. Find a way to care
6. Long distance call
7. I want all my money back
8. Ropes and chains
9. Long summer days
10. Drifting blues
11. War we wage
12. Crazy lady

Website: www.johnmayall.com


Ook op Blues Magazine ...