Foto Recensie: John Lee Hooker – Black Cat Blues & Others

John Lee Hooker – Black Cat Blues & Others
Format: CD – Digital / Label: PepperCake (ZYX)
Releasedatum: 31 augustus 2018

Tekst: Daan Sindelka

 Dat muziek zich evolueert is prachtig. Rootsstijlen, die op hun beurt zijn ontstaan uit bijvoorbeeld spirituals en work songs, zijn in de jaren gesofisticeerd of hebben geleid tot nieuwe genres. Het is het werk van creatieve geesten, technologie, maatschappelijke ontwikkelingen. ‘Vroeger was alles beter’, is een veel gebezigd adagium dat daarom lang niet altijd opgaat. Desalniettemin kan het soms heerlijk zijn om terug te keren in de tijd, terug te gaan naar de wortels en jezelf te vergapen aan iets van decennia geleden, iets waar zoveel uit voort is gevloeid. Nostalgische motieven mogelijk, of gewoon omdat ook die rootsmuziek zelf zo belachelijk goed is.

Dat er labels zijn, zoals PepperCake (ZYX), die dergelijke historie door het – veelal – postuum uitbrengen van compilatiealbums, doen herleven, is absoluut prijzenswaardig. Soms heeft men immers een kleine zet in de goede richting nodig.

John Lee Hooker, is het voorbeeld van een artiest op wie men af en toe weer even geattendeerd dient te worden, de bluesliefhebber toch zeker. Wat een kwaliteit en wat een oeuvre! Dwaal door de discografie van de in 2001 overleden bluesgitarist en ontdek hoe invloedrijk deze is geweest; nummers bekend van Eric Clapton, The Rolling Stones, The Doors – ontegenzeggelijk zitten hier songs tussen die van Hooker’s hand zijn.

‘Black Cat Blues & Others’ is een drieëndertig tracks tellende dubbel-cd en bevat enkele van de bekendste nummers van John Lee Hooker als Crawlin’ Kingsnake en Boogie Chillen. Zijn authentieke stijl wordt gekenmerkt door het elektrisch vertolken van de Delta blues, zijn dikwijls ritmisch stampende voet, het gitaarspelen op een boogie-woogie-achtige manier, en het soms gebruiken van talking blues. Dit alles passeert ruimschoots de revue en daarmee vormt het album een uitstekende bloemlezing.

‘Black Cat Blues & Others’ doet de luisteraar zich op een uitgestrekte plantage in een zuidelijke staat van de VS wanen, ergens ver terug in vorige eeuw. Dat de bewuste luisteraar toen nog helemaal niet bestond, of daar nooit geweest is, doet daar niets aan af. Dat is namelijk de kracht van de muziek, zullen we maar stellen, en in dit geval die van John Lee Hooker.


Tracklist:
CD 1
01. Rollin’ Blues
02. Moon Is Rising
03. Wistle Done Blown
04. Turnin’ Gray Blues
05. She Was In Chicago
06. Grinder Man
07. My Baby’s Got Something
08. Huckle Up Baby
09. Henry’s Swing Club
10. Sail On Little Girl
11. Do My Baby Think Of Me?
12. Goin’ On Highway 51
13. Street Is Filled With Women
14. Throw This Old Dog A Bone
15. Boogie Chillen
16. Crawlin’ King Snake
17. War Is Over
18. Hoogie Boogie
19. Alberta
20. Sailing Blues

CD 2
01. Black Snake
02. How Long Blues
03. Wobblin’ Baby
04. She’s Long, She’s Tall, She Weeps Like A Willow Tr
05. Pea Vine Special
06. Tupelo Blues
07. I’m Prison Bound
08. I Rowed A Little Boat
09. Water Boy
10. Church Bell Tone
11. Bundle Up And Go
12. Good Mornin’, Lil’ School Girl
13. Behind The Plow

Website: John Lee Hooker


Ook op Blues Magazine ...