John Kilzer – Scars
Format: CD – Digital / Label: Archer Records
Releasedatum: 11 januari 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Een gegroefd gezicht staart ons vanaf de album hoes. Een kop die een turbulente levensgeschiedenis herbergt. Dat gevoel krijg je meteen. Het aangezicht van iemand die het leven in alle facetten heeft gezien, positief als negatief.

John Kilzer debuteerde eind jaren tachtig als artiest. Door de alcohol verzande zijn carrière. Het geloof en bijhorende studie theologie brachten zijn leven weer op het juiste pad. Nu volgt zijn nieuwe album waarin de albumtitel al fungeert als het merkteken dat het leven op ons allemaal legt.

Qua genre en stijl zou je Kilzer kunnen plaatsen naast John Hiatt of Ry Cooder. Een zanger die opmerkzaam is voor de zorgen van de mensen om hem heen.  uitgedrukt in de gitaar; stem van de gewone man. Waarbij het verschil is dat Kilzer meer ‘low key’ te werk gaat. Zijn stem kraakt op een prettige manier. Nergens maakt hij gebruik van grote refreinen, in enkele simpele zinnetjes tussen de coupletten ligt de kern van zijn boodschap. Het soul gevoel in de latere nummer doet denken aan Van Morrison.

Opvallend ook hoe de gebeurtenissen in de Amerikaanse politiek langzaam doorsijpelen in de muziek. In The American Blues becommentarieert hij de staat van zijn eigen land en haar machtshebbers. Al kiest hij niet voor uitdrukkelijke weerstand maar voor ironie en afstand tot het bezongen onderwerp. Geen slogans maar subtiliteit als middel om je mening uit te drukken.

Of de Amerikaanse president nu de aanjager is van al deze creativiteit is niet helemaal duidelijk. Artiesten lijken al vroeg dit jaar al hun kracht in de muziek te leggen. Na Walter Trout komt ook Kilzer met een prima album. Je zou bijna iets hopen over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen van 2020.


Tracklist:
01. Flat Bed Truck
02. The American Blues
03. Hello Heart
04. Woods Of Love
05. Time
06. Scars
07. It
08. Dark Highway
09. Memphis Town
10. Twinkle Of Love
11. Rope The Moon

Website: John Kilzer