John J Presley – As The Night Draws In
Format: CD / Label: Nica Recordings
Releasedatum: 25 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Eén ding is zeker! Van het debuutalbum van de Engelse zanger en gitarist John J Presley ga je absoluut niet vrolijk worden! Je wordt bij het beluisteren van dit album namelijk de duistere wereld van de distortion ingetrokken met een haast onmenselijk hard geluid.

Het is haast ondoenlijk om het geluid te omschrijven. Spijkerharde trage stoner- of doemrock met hier en daar een bluesy geluid en wat sombere Nick Cave invloeden. Dat komt nog het meeste in de buurt.
John uit Birmingham wordt op dit album bijgestaan door de drummers Daniel Maiden-Wood, Tom Glendining en Paul May en Danielle Presley (toetsen) en Tim Hughes (bas), terwijl het album geproduceerd werd door James K. Sanford.

De toon wordt gelijk gezet in The Fear. Een zeer broeierig stevig nummer waarin John’s zware stemgeluid zich voortsleep in een dreigend geluid, vol schurende rauwe gitaargeluiden. Het nummer heeft een explosief, verpletterend rockend eind. Left is daarna een dreunend nummer vol staccato riffs van een wederom zeer broeierige aard. Vermorzelend hard met een snoeihard fuzzende gitaar. De spanning is in True Love Waits dermate hoog dat je verwacht dat de spanningsboog elk moment kan knappen in een traag schroeiend nummer met hard gonzend gitaarwerk.
Het zeer smerige vervormde geluid van een bas opent Exhale And Go waarin allerlei snijdende fuzzgeluiden opduiken terwijl John op naargeestige wijze zijn tekst voordraagt. Het nummer mondt uit in een wild beukende noise explosie.
Het fuzzgehlate is wat lager in Riders, hetgeen niet inhoudt dat de sfeer hier opgewekter is. Het nummer klinkt hier als een zware mix van Nick Cave en Jim Morrison. Een van de spanning zinderend nummer. And With The Last Laugh I Am Victorious is een zeer donker dreunende instrumentale distortion rocker met een ultra laag gitaargeluid, dat klinkt als een enorme zwerm bijen, die klaar is om de aanval in te zetten. Verwacht in Dance With Me geen uitnodiging voor een vrolijke uitbundige dans. Het gaat hier om een soort gehypnotiseerde doemdance met een zeurende clarinet in een donker verschroeiend muzikaal decor.
In Right And High hoor je onheilspellend trillende gitaarlicks, die als harde bliksemschichten op je afgevuurd worden. Je kan met moeite de zeer zwaar vervormde stem van John in dit nummer ontwaren. Rise And Fall is een dreunende fuzzrocker met alweer een zeer zwaar geluid, donderend als Black Sabbath in extremis.
De sfeer in The Fault zindert van de spanning, veroorzaakt door de zware tremolo klanken van John’s gitaar, de zwiepende slide en de naargeestig raspende zang. Het instrumentale Cold Water met zijn springerige drums en broeierige gitaar werkt langzaam naar een orgastisch verpletterend eind.
Na het logge funky St. Louis met zijn hard brommende fuzzgitaar is het de beurt aan het instrumentale Truth Is I’m Gone waarin John zijn gitaar dusdanig mishandelt dat er alleen nog maar zwaar vibrerende distortie klanken uit komen.
John sluit zijn debuut af met het dreigende On A Sunday waarin een hard bluesy gitaargeluid te horen is.

Ik kan je garanderen dat je na beluistering van dit album echt wel wat minuten nodig hebt om bij te komen van deze dreigende, maar zeer indrukwekkende, geluidsexplosies!!


Tracklist:
01. The Fear
02. Left
03. True Love Waits
04. Exhale And Go
05. Riders
06. And With The Last Laugh I Am Victorious
07. Dance With Me
08. Right And High
09. Rise And Fall
10. The Fault
11. Cold Water
12. St. Louis
13. Truth Is I’m Gone
14. On A Sunday

Website: John J Presley