John Gorka – True In Time
Format: CD – Digital / Label: Red House Records
Releasedatum: 19 januari 2018

Tekst: Johan Vlasblom

Mijn eerste en vooralsnog enige kennismaking met zanger/gitarist John Gorka was de cd ‘Out Of The Valley’ uit 1994. En wat een kennismaking. Een prachtige gevarieerde plaat in tempo en sfeer en  altijd met die warme en donkere stem van Gorka als rode draad.
Vreemd genoeg is het voor mij altijd bij ‘Out Of The Valley’ gebleven en zijn de volgende  negen (!) cd’s van Gorka geruisloos aan mij voorbij gegaan. Geen flauw idee waarom, soms gebeuren dat soort dingen gewoon.
En nu is er dan nummer vijftien: ‘True In Time’. Gorka zit muzikaal gezien in de hoek van de folky Americana en hoewel niet erg bekend bij het grote publiek hebben mensen als Mary Chapin Carpenter, Mary Black en Nanci Griffith wel nummers van hem gecoverd. Als ik naar ‘True In Time’ luister, heb ik niet het gevoel dat ik de afgelopen negen cd’s en 24 jaar veel heb gemist en dat bedoel ik niet negatief.
Vergelijk het met een vriend(in) van vroeger die je na 25 jaar weer tegenkomt en waarmee je de draad onmiddellijk weer oppikt. Zo’n soort gevoel. ‘True In Time’ is sfeer- en smaakvol, met onder meer mooie vocale bijdragen van Eliza Gylkison en Lucy Kaplansky en bovendien ouderwets gemaakt.
Alle muzikanten in een ruimte bij elkaar en hup spelen maar. In het moment, zoals dat zo mooi heet en geïnspireerd door de demo’s die Gorka en producer Rob Genadek vooraf hadden rondgestuurd.
Het resultaat is onder meer een fraaie en elegante galop in Nazarene Guitar en een haast verstilde ode in Fallen For You. Arroyo Seco is een mooi samenspel van subtiele akoestische gitaren en piano en de sfeer wordt lekker moody en bluesy in Tattooed. Blues With A Rising Sun is ook erg fraai. Een al oud en verloren gewaand nummer dat door een opname van een fan terecht een tweede leven heeft gekregen.

‘True In Time’ is een mooie plaat die zorgt voor een aangename warme gloed bij de huidige ijzige temperaturen. Misschien toch nog eens naar die andere dertien cd’s gaan luisteren…


Tracks:
01. True In Time
02. Nazarene Guitar
03. Arroyo Seco
04. Tattooed
05. Mennonite Girl
06. Crowded Heart
07. Fallen For You
08. Cry for Help
09. The Body Parts Medley
10. Red Eye & Roses
11. Blues With A Rising Sun
12. The Ballad Of Iris & Pearl
13. True In Time (reprise)

Website: John Gorka


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.