John F. Klaver Band – Live At The Blues Baltica

John-F. Klaver Band – Live At Blues Baltica
Format: CD / Label: Deutschlandfunk Recording

Releasedatum: 30 mei 2016     

Tekst: Gerrit Schinkel

John F. Klaver is al lang geen onbekende meer in de Nederlandse blueswereld. Hij begon al op zijn zevende met gitaar spelen. Zijn inspiratiebronnen waren o.a. Gary Moore, Robben Ford en Jimi Hendrix. Hij ging op een gegeven moment in de VS studeren en nam privé gitaarlessen en studeerde daar ook muziektheorie. Terug in Nederland kreeg hij aan het Amsterdamse conservatorium lessen van Jesse van Ruller, Martijn van Iterson en Eef Albers. In 2007 startte hij zijn eigen band, The John F. Klaver Trio, later omgedoopt in The John-F. Klaver Band. Hun debuutalbum ‘Jetpepper’ verscheen in 2008. In 2011 en in 2013 won de band The Dutch Blues Challenge. The John F. Klaver Band speelde op veel grote festivals zoals Moulin Blues, IBC Memphis, EBC Berlijn, Big Rivers and Jazz in Juketown en de band stond in het voorprogramma van o.a. Johnny Winter, Dana Fuchs en Matt Schofield.

Op 15 juni 2015 trad de John F. Klaver Band op tijdens Blues Baltica in het Noord-Duitse Eutin, een van de grotere bluesfestivals in Duitsland. Het optreden werd opgenomen door Deutschlandfunk en hiervan is vorige maand het livealbum ‘Live At Blues Baltica’ verschenen, een album met zeven eigen nummers en een cover. De opener Just For Kicks is een swingende blues met heerlijke gitaarrifs, een strakke ritmesectie en een swingende hammondsolo. In het funky Make It So zijn weer die hechte ritmesectie, de “zwevende” orgeltonen en de lekkere gitaarsolo’s te horen. Heartful Of Blues is een bijna negen minuten durende slowblues met Stevie Ray Vaughan achtige gitaarsolo’s naast die heerlijke groove van de hammond en de vloeiend pompende bas. De enige cover is 32-20 van Robert Johnson, waar bijna acht minuten de energie van af spat met die wah wah gitaarsolo’s en (weer) die Pascal Lanslots, die met zijn hammond toveren kan. Peace Of Mind is weer een slowblues, gedreven enigszins hese zang en melodieuze gitaarlicks van Klaver, de drums en de bas en de hammond die soms als een kerkorgel klinkt. Prachtig. Het tempo wordt weer opgevoerd in het funky Wrong Or Right met ruig (wah wah) gitaarwerk. Devil Woman is een swingende shuffle, uitstekende (soms felle) gitaarsolo’s, wederom de hechte ritmesectie en verpletterende hammondsolo’s. Het concert (en het album) eindigt met Dynamite, een psychedelische bluesrocker waarin de band weer helemaal los gaat.

John F. Klaver Band - Live at Blues Baltica Preview

Conclusie:
“We really enjoyed it playing here” besluit John F. Klaver het concert en ik weet haast zeker dat het publiek in Blues Baltica ook heeft genoten van het optreden van deze Nederlandse topband. Het livealbum ‘Live At Blues Baltica’ bevat heerlijke stevige melodieuze bluesrock van de bovenste plank.

Tracks:
01. Just For Kicks
02. Make It So
03. Heartful Of Blues
04. 32-20 Blues
05. Peace Of Mind
06. Wrong Over Right
07. Devil Woman
08. Dynamite

Line up:
John F. Klaver – gitaar, zang
Iris Sigtermans – bas
Pascal Lanslots – hammond
Robert-Jan van Schoonacker – drums

Website: John F. Klaver

 

 


Ook op Blues Magazine ...