Joe Louis Walker – Viva Las Vegas Live
Format: CD – DVD / Label: Clepoatra Blues
Releasedatum: 10 mei 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

Blueszanger en –gitarist Joe Louis Walker (25 december 1949, San Francisco), loopt al ruim een halve eeuw rond in de bluesscene. Hij komt uit een muzikale familie en komt zo in aanraking met de muziek van bluesgitaristen als T-Bone Walker en B.B. King en boogiewoogie pianisten Meade Lux Lewis, Amos Milburn en Pete Johnson. Joe krijgt zijn eerste gitaar als hij pas acht jaar is. Later wordt hij beïnvloed door soulzangers als Wilson Pickett, James Brown en Otis Redding. In zijn tienerjaren speelt hij al met o.a. John Lee Hooker, Buddy Miles, Otis Rush, Thelonius Monk, Willie Dixon, Muddy Waters, James Cotton, Steve Miller en John Mayall. Walker krijgt meerdere prijzen waaronder een Grammy Award en hij is opgenomen in de Blues Hall of Fame. Het debuutalbum van Joe Louis Walker, ‘Cold Is The Night’, komt in 1986 uit. Daarna volgen er met grote regelmaat nieuwe albums.

Vorige maand verscheen het nieuwste vijfentwintigste album van Joe Louis Walker, ‘Viva Las Vegas Live’, een live album met opnamen van een concert dat hij gaf tijdens zijn Amerikaanse tour van 2018 in Boulder Station Casino in Las Vegas, Nevada.

Na de aankondiging ‘Ladies and gentlemen, give a huge welcome to Blues Hall of Fame legend and Grammy Award winner Joe Louis Walker’, ramt de ritmesectie er meteen fel in met de uptempo bluesrocker I’m Not Messin’ Around. Met verder een pianosolo en felle gitaarlicks is de toon gezet.
Flonkerend pianospel van Bruce Bears is daarna te horen in de lange midtempo blues Young Girls Blues. De ruim zetsien minuten durende bluesstandard Sugar Mama draagt Walker op aan ‘all the women in the house’. De eerste zes minuten van deze slowblues wordt gekenmerkt door intens en soms verschroeiend gitaarwerk. Na een mondharpsolo treedt even de rust in om weer intens te eindigen.
De heavy bluesrocker Do You Love Me begint met een felle gitaarsolo waarna de band na enkele minuten invalt en er lustig op los rockt. Walker roept in de traditional In The Morning met zijn intense zang gelijkenis op met Robert Cray. Backing vocals en een fraaie lange orgelsolo stuwen dit nummer naar grote hoogte.
Uitbundige zang is er in de gospel Soldier For Jesus en Bruce Bears is daarna in topvorm met zijn lange wervelende orgelsolo in het funky You Don’t Love Me Girl. Black & Blue wordt ruim tien  minuten uitgesponnen met sterke zang en een bijtende gitaarsolo. Na de heavy rocker Too Drunk To Drive Drunk met een bonkende ritmesectie, een spetterende gitaarsolo en een tinkelende pianosolo wordt besloten met Like It This Way. In deze door Danny Kirwin geschreven boogie van Fleetwood Mac uit 1969 mag ieder bandlid naar hartenlust soleren.
En nadat Joe Louis Walker er als laatste nog even een vlammende gitaarsolo uitgooit is het over. ‘Thank you and good night’.

Conclusie:
Boeiend, opwindend, meeslepend en zinderend zijn woorden die van toepassing zijn op dit album van Joe Louis Walker.


Tracks:
01. I’m Not Messin’ Around
02. Young Girls Blues
03. Sugar Mama
04. Do You Love Me
05. In the morning
06. Soldier For Jesus
07. You Don’t Love Me Girl
08. Black & Blue
09. Too Drunk To Drive Drunk
10. Like It This Way

Line-up:
Joe Louis Walker – zang, gitaar
Bruce Bears – piano, orgel, zang
Lenny Bradford – bas, zang
Dorian Randolph – drums, zang

Website: Joe Louis Walker


Ook op Blues Magazine ...