Joe Bonamassa - Tour De Force

Joe Bonamassa – Tour De Force – Live in London – 4 DVD’s
Release: 28 oktober. Label: Provogue/Mascotlabel Group
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Andre Wittebroek

Zoals al eerder in Blues Magazine aangekondigd verschijnen er vier DVD’s van Joe Bonamassa van vier verschillende concerten op vier verschillende locaties, van klein naar groot, en ook nog eens met 4 verschillende bandsamenstellingen. Eigenlijk een waanzinnig geheel ook al omdat de shows binnen een week zijn gehouden en opgenomen. De voorbereiding en organisatie moeten een geweldige klus zijn geweest.

Op de vraag over het hoe en waarom geeft Joe zelf zijn antwoord in het filmpje dat bij de eerdere aankondiging (in het Engels) op Blues Magazine staat. Voor mij persoonlijk vind ik het een mooi idee, omdat het een mooi overzicht geeft van zijn muziekleven vanaf pakweg het jaar 2000, vanaf de CD A New Day Yesterday tot op heden. Natuurlijk zullen velen al wel DVD’s van hem in huis hebben maar door de wisselende samenstellingen en het feit dat de nummers toch weer in een ander jasje gegoten zijn, is het wel net even anders. Maar ik kan me even goed voorstellen dat het voor anderen ook niet nodig zal zijn het pakket met alle DVDs aan te schaffen.

De DVD’s zijn straks te koop als luxe-pakket, een gewoon pakket , maar ook los, zodat men kan kiezen welke men wel of juist niet wil. Na ze allemaal bekeken te hebben ga ik voor alle vier omdat ze allemaal van topkwaliteit zijn en totaal verschillend. In totaal staan er , exclusief het intro Albion, 66 nummers op de DVD’s en om deze allemaal te kunnen spelen kostte veel voorbereiding, ook al omdat Joe veel van deze nummers al jaren niet meer gespeeld heeft. Op elke locatie speelt hij de nummers die hij in het verleden ook daar speelde. Kevin Shirley was zoals gewoonlijk verantwoordelijk voor de productie.

3D-Glasses+Booklet
Note: All European editions of the TOUR DE FORCE 2-DVD and Blu-ray come with a 36 page booklet including 4 pages with exclusive backstage photos and 4 pages with exclusive 3-D photos for which you need 3-D glasses. 3-D Joe Bonamassa glasses are included in every 2-DVD and Blu-ray. All 4 DVD/Blu-ray titles have unique and different backstage photos and 3-D photos. NOTE : The glasses are ONLY for viewing the 3-D photos as the DVD and Blu-ray are NOT 3-D.

DVD 1 The Borderline
Joe’s eerste optreden in Engeland was in 2005 in deze zaal waar plaats is voor 200 mensen en bij zijn optreden toen waren er amper 60. Net als toen spelen ze in driemansformatie maar nu met gitaar/zang Joe Bonamassa, bass Michael Rhodes en drums Anton Fig. Alle nummers zijn uit het begin van zijn carriere, dus vele lange jams en dito gitaarsolo’s. Op de vraag of hij dat nog wel kan? Absoluut. Kijk maar eens naar de solo op Your Funeral My Trial en het maar zelden gespeelde Pain and Sorrow.

Wat verder op valt is dat de stem van Joe zich erg goed ontwikkeld heeft de laatste jaren, hij zingt nu veel gemakkelijker dan vroeger toen hij de tonen er letterlijk uit moest persen. Al die zanglessen waren niet voor niets. Op deze DVD speelt Joe weer het meest de Fender Stratocaster 1961 en deze was van Rory Gallagher. Het oude rockende geluid is weer helemaal terug en dat zal de eerste Joe-fans zeker groot plezier doen. O ja, geen maatpak maar spijkerbroek en -jasje en T-shirt. Net zoals toen!

Tracks: 01. Albion (intro) 02. I Know Where I Belong 03. Spanish Boots 04. Your Funeral My Trial 05. Blues De Luxe 06. Pain And Sorrow 07.Happier Times 08.Steal Your Heart Away 09. Miss You, Hate You 10.The River 11.Burning Hell 11.Don’t Burn Down That Bridge 12.Story Of A Quarryman 14. Are You Experienced 15 World’s End (Credits)

DVD 2 Shepherd’s Bush Empire
Zijn eerste grotere show was in deze locatie. Deze DVD is meer blues georiënteerd en zijn er blazers aan de band toegevoegd, meer een big-blues band dus. Op deze DVD de meeste slow bluessongs zoals Chains & Things, Midnight Blues, So Many Roads, Lonesome Road Blues, The Great Flood en de meer stevige bluesrock zoals Slow Train, The Ballad Of John Henry en You Better Watch Yourself. De band bestaat hier uit zijn huidige line-up Carmine Rojas op bas, Tal Bergman op drums en Alan Schierbaum op toetsen, aangevuld met de blazers van de Royal Albert Hall DVD, Lee Thornburg trompet, Sean Freeman saxofoon en Mike Feltham trompet.

Tracks: 01.Albion (intro) 02.Slow Train 03.So It’s Like That 04. Midnight Blues 05.Last Kiss 06.So Many Roads 07.Introducing The Band 08.You better Watch Yourself 09.Chains&Things 10.Lonesome Road Blues 11.Stop! 12. I Got All You Need 13.The Great Flood 14. The Ballad Of John Henry 15. Asking Around For You 16. Further On Up The Road 17 World’s End (Credits)

DVD 3 The Hammersmith Apollo
Nog een stap verder qua grootte komt met 4000 plaatsen de Hammersmith Apollo in beeld. De DVD begint akoestisch met Joe op gitaar en Tal op bongo’s en na Seagul en Jelly Roll aangevuld met Alan Schierbaum op accordeon. Richmond, Athens to Athens en met het bekende Woke up Dreaming is dit gedeelte voorbij en begint het elektrische gedeelte met de Rory Gallagher knaller Cradle Rock, terwijl percussionist Lenny Castro zich erbij gevoegd heeft.

Deze DVD heeft een meer rockiger karakter. Het knalt meer en is stevig. Hierna volgen o.a. de meer bekende nummers als Sloe Gin, Dust Bowl, Dislocated Boy met zangbijdrage van Doug Hernthorn ( P.S:Niels Zuurendonk: Jij zei na het HMH concert als ze die fantastische toetsensolo eens op DVD zouden zetten! Nou hier is hij !) en Just Got Paid. Een geweldige DVD weer.

Tracks: 01 Albion (intro) 02:Seagull 03.Jelly Roll 04. Richmond 05.Athens To Athens 06.Woke Up Dreaming 07.Cradle Rock 08.When The Fire Hits The Sea 09.Dustbowl 10. Dislocated Boy 11.Driving Towards The Daylight 12.Who’s Been Talking 13. Jockey Full Of Bourbon 14.Tea For One. 15. Lonesome Road Blues 16. The Ballad Of John Henry 17.Sloe Gin 18 Just Got Paid 19 World’s End

DVD 4 Royal Albert Hall
Als laatste DVD natuurlijk die van de Royal Albert Hall. Dit was de droom van Joe om hier ooit te mogen optreden en inmiddels is dat diverse malen gebeurd. Een logische afsluiting van de reeks. Dit concert is half akoestisch/half elektrisch. De eerste acht nummers zijn akoestisch met dezelfde bezetting en gitaaropstelling als bij de DVD An Acoustic Evening At The Vienna Opera House: Alan Schierbaum accordeon en piano, Gerry O’Connor banjo en viool, Mats Wester nyckelharpa en mandoline, Lenny Castro percussie.

Tussen dit akoestisch en het te komen elektrische gedeelte een kort filmpje over de RAH. Dan knallen de introklanken van Slow Train uit de speakers en begint het elektrische deel. Dan volgen nummers die hij nog steeds veel speelt zoals Dustbowl, Midnight Blues, The Ballad of John Henry en Sloe Gin. Op Who’s been Talking komen Anton Fig en Michael Rhodes weer aan bod. Maar ook weer eens Mountain Time, Django en het schitterende Happier Times. Bij deze nummers is de bezetting weer met Carmine Rojas op bas, Tal Bergman op drums en Alan Schierbaum op toetsen.

Tracks: 01:Albion (intro) 02.Palm Trees, Helicopters and Gasoline 03.Seagull 04.Jelly roll 05.Black Lung Heartache 06. Around The Bend 07.Jockey Full Of Bourbon 08. From The Valley 09.Athens to Athens 10.Slow Train 11. Last Kiss 12.Dustbowl 13.Midnight Blues 14.Who’s Been Talking 15.Happier Times 16.Driving Towards The Daylight 17.The Ballad Of John henry 18. Django 19.Mountain Time 20. Sloe Gin 21.Just Got Paid 22.World’s End (Credits)

Conclusie
Het idee en het uitvoeren van dit project was eigenlijk onbegonnen werk, zelfs waanzin zoals Joe in Groningen vertelde. ‘Het was organisatorisch erg ingewikkeld om het allemaal voor elkaar te krijgen. Voor mezelf moest ik zo’n 70 nummers spelen met alle teksten, andere melodien, en veel nummers heb ik al jaren niet meer gespeeld. Maar ik ben best wel trots op het eindresultaat!’

En terecht! Het kostte mij acht uur om alles goed te bekijken en heb me geen moment verveeld en Joe niet op een foutje kunnen betrappen. Het is grote klasse wat iedereen die aan deze serie heeft meegewerkt tot stand heeft weten te brengen. Ik heb er groot respect voor. Een vent van 36 jaar die dit kan en vooral ook doet! Ik ken niemand die dit ooit gedaan heeft zo. Nu zie eigenlijk wat een groot repertoire hij heeft opgebouwd in relatief korte tijd. Dat ik vriend van Joe ben en daardoor misschien niet objectief genoeg ben, hoor ik wel eens. Maar tegen die mensen zou ik zeggen: Bekijk het ook en laat me dan horen wat je ervan vindt. Topklasse is topklasse, objectief of niet.

Webiste: www.jbonamassa.com en www.mascotlabelgroup.com


Ook op Blues Magazine ...