joe bonamassa

Joe Bonamassa – Muddy Wolf At Red Rocks
Format: DVD / Label: Provogue Records
Releasedatum: 27 maart 2015

Tekst: André Wittebroek i.s.m. Rudi Wittebroek en Johan Kox.

‘Muddy Wolf At Red Rocks’ is alweer de vijfde DVD van Joe Bonamassa in zeven jaar als ik het goed heb. De Rockpalast DVD uit 2006 tellen we maar even niet mee. Na ‘Live At The Royal Albert Hall’, ‘Live At Beacon Theatre’, ‘Live at Vienna Opera House’ en de DVD-set ‘Tour The Force’ is dit dan nummer vijf. Tussendoor waren er ook nog de DVD’s met Beth Hart ‘Live in Amsterdam’ , waarin Joe eigenlijk sideman was, net als bij Rock Candy Funk Party -‘Live At The Iridium’. Een hele rits van een zeer productieve muzikant. Hierbij moet vermeld worden dat al deze dvd’s verschillend van opzet (bluesrock, akoestisch, jazz-rock, rock) van samenstelling van band en van wisselende songs zijn. Zoals Joe zelf zegt is het steeds weer een uitdaging om verschillende muziekstijlen te betreden maar de basis blijft de blues. Joe: “Ik wil me blijven ontwikkelen en niet steeds hetzelfde blijven doen, ook al is dat succesvol. Nieuwe uitdagingen en richtingen houden je scherp”.

Voor sommige fans kan het misschien teveel en misschien zelfs overbodig zijn , maar men kan altijd kiezen wat men wel of niet hebben wil. Kwalitatief is het altijd goed, zoals uit alle recensies wereldwijd blijkt. Omdat de basis van Joe Bonamassa de blues is en altijd zal blijven is er dan nu deze DVD als eerbetoon aan de grote en meest invloedrijke bluesmannen Muddy Waters en Howling Wolf , die het hart van de blues zijn. Robert Johnson, de eerste bekende bluesman, speelde geen elektrische gitaar want die bestond nog niet. Zijn songs zullen altijd het begin van de blues betekenen. Deze hebben allen een enorme invloed op Joe’ s muziek gehad en uit respect is er nu deze DVD.

Als locatie heeft men het openluchttheater Red Rocks gekozen in Colorado, een prachtige locatie. Op de setlijst staan vijfentwintig nummers waarvan alleen Sloe Gin en The Ballad Of John Henry eerder op DVD zijn verschenen. Weer veel ‘nieuw’ werk voor de band. Bluesliefhebbers die bekend zijn met de songs van Willy Dixon, McKinley Morganfield (Muddy Waters), J.B. Lenoir, Chester Burnett ( Howlin’ Wolf) zullen de nummers zeker kennen, maar het is geen puur gekopieer maar Joe en band drukken er zeker hun eigen stempel op. Het wordt virtuoos gespeeld en het swingt meer dan de vorige DVD’s vanwege de songkeuzes. De ritmesectie zorgt voor een geweldig groove en de blazers voor de swing. Het is ook de eerste DVD met een harpspeler tijdens de hele show. Hammond- en pianospeler Reese Wynans is gewoon brilliant. Joe’s zang is prima.

De DVD opent met We Went Down To The Delta waarin een kort verslag van de reis van Joe en producer Kevin Shirley naar de roots van de blues: de Mississippidelta. Dan begint het met een optreden zien van Muddy Waters op het Newport Jazz festival met het nummer I Put A Tiger In My Tank en Joe valt in en maakt het nummer verder af. Leuke vondst! De gitaarsolo is verbluffend en zo swingt het de hele DVD verder. Alle nummers apart bespreken is teveel van het goede. Hoogtepunten voor mij: Double Trouble, I Can’t Be Satisfied, My Home Is On The Delta, How Many More Years met intro van Howlin’ Wolf zelf, het funky Shake For Me.

Conclusie:
Een prachtige DVD waarin Muddy Waters en Howlin ‘Wolf op passende wijze geëerd worden en waarin Joe’s gitaarspel weer helemaal ‘bluesy’ is. Voor liefhebbers van de blueskant van Joe Bonamassa lijkt het me een verplichte aanschaf. Er zit ook een bonus DVD bij met een interessant verslag van de reis van Joe en Kevin Shirley naar de bluesroots in de Mississippidelta, plus opnames van Muddy Waters en Howlin’ Wolf. Een mooi document.

(.P.S: Voordat ik deze promotional DVD ontving, ik weet dus nog niet hoe de echte DVD eruit zal zien, zag ik de trailer ervan op internet en had ik mijn twijfels. Nu ik de hele DVD gezien heb, die als een stoomtrein doordendert: top! De DVD wordt uitgebracht door Keeping The Blues Alive, de stichting die Joe heeft opgericht om de Blues naar middelbare scholen te brengen. De opbrengst van de DVD is voor die stichting.)

Line-up:
Joe Bonamassa: gitaar en vocals, Kirk Fletcher: gitaar, Mike Henderson: harmonica, Anton Fig: drums, Michael Rhodes: basgitaar, Reese Wynans: Hammond en piano, Lee Thornburg: trompet, Ron Dziubla: saxofoon, Nick Lain: trombone.

DVD 1: Songs
01: Mississippi Heartbeat (intro)
02: Muddy Waters Talking
03: Tiger In Your Tank
04: I Can’t Be Satisfied
05: You Shook Me
06: Stuff You Got To Watch
07: Double Trouble
08: Real Love
09: My Home is On The Delta
10: All Aboard
11: Howlin’Wolf Talking
12: How many More Years
13: Shake For me
14: Hidden Charms
15: Spoonful
16: Killing Floor
17: Evil (Is Going On)
18: All Night Boogie
19: Hey Baby
20: Oh Beautiful
21: Love Ain’t A Love Song
22: Sloe Gin
23: The Ballad of John Henry
24: Mississippi heartbeat (opening Title)
25: Muddy Wolf (Credits)

DVD2: Bonus
01 Joe and Kevin: To The Crossroads
02: Behind The Rocks
03: The originals – Historic Footage from Muddy Waters and Howlin’ Wolf
04: Rockagram gallery

website Joe Bonamassa

.


Ook op Blues Magazine ...