Joe Bonamassa - Live at the Greek

Joe Bonamassa – Live At The Greek Theatre
Format: CD – DVD – BLURRAY – LP / Label: Mascot Label Group
Releasedatum: 30 september 2016

Tekst: Bert Lek

Na Muddy Wolf At Red Rocks, uit 2015, heeft Joe Bonamassa nu gekozen om een eer te bewijzen aan de drie Kings. (Alle geluidsdragers bevatten dezelfde nummers. Alleen de dvd’s hebben een bonus met o.a. een interview met de ouders van Joe en backstage foto’s).

In negatieve zin kan je je afvragen of het artistieke armoede is om weer een tribute te maken, maar B.B. King zelf heeft ooit met ‘Let The Good Times Roll’ ook een cd gewijd aan een van zijn grote favorieten Louis Jordan, dus ga ik uit van man’s oprechte bedoelingen. Bovendien schenkt hij een gedeelte van de opbrengst aan de stichting Keeping The Blues Alive, die tot doelstelling heeft de blues naar de middelbare scholen te brengen.

Joe koos voor zijn interpretatie van de (on)bekende nummers van de drie Kings. Niet alle nummers zijn door een van hen gecomponeerd, maar wel uitgevoerd. De meeste nummers liggen dicht bij het origineel, bijvoorbeeld The Thrill Is Gone. Echter, Joe gaat vervolgens in de break of aan het einde van een song over de top met zijn solo’s. Zijn fans zullen daar geen probleem mee hebben. Dat Joe ook heel subtiel kan spelen bewijst hij in het begin met Nobody Loves Me But My Mother, maar helaas eindigt dit ook weer in een kakofonie van geluid. Jammer dat Goin’ Down en Hideaway opgevoerd worden. Nummers die ieder beginnend bluesband speelt. Liever had ik bijvoorbeeld Woman Across The River van Freddie King gezien.

Gênant zijn de vintage gitaren, die Joe gebruikt. Enkelen lijken sprekend op de exemplaren waarmee de oude meesters mee op de foto staan en gebruikten bij hun opnamen. Het meest guitige voorbeeld is de flying V met de inscriptie van Albert King. Aangezien Joe rechtshandig is, zie je de letters op zijn kop en omdat Joe andere versterkers gebruikt dan de drie koningen van de Blues, hoor je toch een heel ander geluid. Waarom dan gekozen voor die gitaren blijft voor mij een raadsel.

Bij Oh, Pretty Woman valt bij mij het kwartjee. De vette sound met blazers komt mij de hele tijd bekend voor. In 1990 bracht Gary Moore het album ‘Still Got The Blues’ uit met o.a. dit nummer erop, maar Gary had het geluk dat hij het nog opnam met Albert King. Daarmee moet je dit mooie product vergelijken. Alle nummers worden zo’n beetje in deze stijl gebracht, behalve wanneer Kirk Fletcher op gitaar naar voren treedt, dan merk je dat deze man meer het blues gevoel in zich heeft net als Reese Wynans, piano, Hammond B3. Wat vult deze oud Stevie Ray Vaughan-begeleider prachtig en subtiel zijn gespeelde noten in en gaat hij als het moet als een beest te keer op de Hammond B3.

Ook een pluim verdient de rest van de begeleiders waarvan Paulie Cerra op de sax nieuw is. De anderen zijn: Lee Thornburg, trompet en Nick Lane, trombone. De rhythm sectie: Anton Fig, drums en Michael Rhodes, bas zorgen voor een goede fundering waarop Joe kan scheuren.
In Old Time Religion, een swingende gospel uitvoering, treedt het Australische achtergrondkoortje bestaande uit: Mahalia Barnes, Jade MacRae, en Juanita Tippins op de voorgrond en dan wordt het pas swingen in Los Angeles. De toegift bestaat uit van elke King het bekendste nummer.
Zoals Joe van zijn mentor B.B. leerde en toepast moet alles perfect zijn en dat is dit product. De dvd is opgenomen op een mooie locatie. Prachtige beelden en het geluid is ook subliem. Een must voor zijn fans.

Joe Bonamassa Official - "Let The Good Times Roll" - Live At The Greek Theatre

Tracks cd 1:
01. See See Baby *
02. Some Other Day, Some Other Time *
03. Lonesome Whistle Blues *
04. Sittin’ On The Boat Dock *
05. You’ve Got To Love Her With A Feeling *
06. Going Down *
07. I’ll Play The Blues For You +
08. I Get Evil +
09. Breaking Up Somebody’s Home +
10. Angel Of Mercy +
11. Cadillac Assembly Line +

Tracks cd 2:
12. Oh, Pretty Woman +
13. Let The Good Times Roll =
14. Never Make Your Move Too Soon =
15. Ole Time Religion =
16. Nobody Loves Me But My Mother =
17. Boogie Woogie Woman =
18. Hummingbird =
19. Hide Away *
20. Born Under A Bad Sign +
21. The Thrill Is Gone =
22. Riding With The Kings (Studio)

*. Freddie King
+. Albert King
=. B.B. King

Website: Joe Bonamassa

Joe Bonamassa Official - "Oh, Pretty Woman" - Live At The Greek Theatre


Ook op Blues Magazine ...