Foto Recensie: Jodymoon - The Life You Never Planned On

Jodymoon – The Life You Never Planned On

Format: CD/ Label: Rough Trade/ Release: 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

De formatie Jodymoon is met dit nieuwe album inmiddels toe aan hun vierde schijf nu.

De naam deed bij mij geen belletje rinkelen, toen ik een tijdje geleden geattendeerd ben op deze schijf door Incrowd. Na wat informatie tot mij genomen te hebben zag ik een bekende naam er onmiddellijk al uit springen Digna Janssen dus.
Digna heb ik jaren geleden hier in Purmerend in het Jazz café gezien en heeft grote indruk op mij gemaakt. In die tijd was zij een soort van Jazz zangeres en schreef oa. teksten op bestaande instrumentale stukken en speelde toen ook al eigen werk maar bleek ook van andere markten thuis te zijn.

Ook heeft ze in 1998 alle prijzen van het Internationale Jazzconcours te Breda gewonnen: Hoofdprijs Oranjeboom Award, de Publieksprijs en The Singer of the Year Award. En in 2001 de SJU Jazz Composition Competition met eigen song: ‘Change is gonna come’

IK heb toen tijdens haar concert waanzinnige covers gehoord als People Get Ready van Mayfield. Ik heb toen ook meteen haar album gekocht. We hebben het hier over heel lang terug, ik denk een jaar of 10 misschien al wel.
Eigenlijk nooit meer van die dame gehoord moet ik zeggen daarna. Tot nu dus, want ze is een van de spils samen met Johan Smeets van deze formatie Jodymoon geheten.
Digna neemt de vocalen voor haar rekening en speelt piano, Johan speelt gitaar, banjo. bass en een heleboel andere instrumenten, want hij is een Multi instrumentalist. Hij doet ook backing vocals. Het wordt aangevuld door Wim Spaepen op viool en tenslotte Marie-Jose Didderen op de cello. Zie hier de complete bezetting van dit gezelschap.
Inmiddels heeft deze groep al de nodige prijzen met hun vorige albums in de wacht gesleept.  In 2008, de publieksprijs van de Grote Prijs Van Nederland. Verder speelden ze het afgelopen jaar in Canada en ook nog in het voorprogramma van Joan Armatrading.
De muziek die je hoort is een soort mix van klassieke elementen, roots, jazz, blues, pop en folk muziek.Dit houdt in dat het vooral een mooi album is wat alle kanten op gaat.

Het nieuwe album is een hele bijzondere want die heeft lijntjes met Amerika via Bryce Goggin bekend van o.m. Joan As Police Woman, Dit album is dus voor een deel ook in New York opgenomen. Ja we maken een reis door het landschap met thema’s als liefde, de groei, het wederkeren en meer.
We horen werkelijk prachtige nummers voorbij komen omlijst door een kwartet die gewoon als een volledige band klinkt en niets mist.  De instrumentatie wordt prachtig gebruikt om de sferen perfect neer te zetten in de diverse tracks . De cello partijen o.a., zorgen voor de mooie filmische effecten, terwijl de banjo en gitaar en dat soort instrumenten het juist laten leven qua sfeer. De vocalen van Digna en Johan, zijn prachtig gewoon, en klinken dan heel ingetogen, dan weer uitbundig, bijna gospel maar ook gewoon vrolijk. Het woord Americana klinkt regelmatig wel door op deze schijf, en soms hoor ik een beetje Shiner Twins.
13 nummers kent deze zeer innemende schijf, die wel wat tijd moet hebben om tot je te komen, maar als je hem ook een paar keer gehoord heb, kan je alleen maar concluderen dat deze band iets unieks doet, en het is sowieso weer een voltreffer in hun lijstje qua succes. Daar ben ik verzekerd van.

We nemen even wat dingen door om het wat helder te krijgen, en wat we kunnen en mogen verwachten.
Blue Sky Rainbow mag deze cd openen en doet dat met een mooi intro a la folk country.
City Lights dan, een zeer mooi donker cello intro wat aan filmmuziek doet denken,. Dit wordt opgevolgd door prachtig gitaarspel met klassieke cello accenten. Americana track van de bovenste plank met natuurlijk die mooie vocalen er doorheen.
I Got A Lifetime is een soort van Folky Ballade in de trend van James Morrison, maar dan veel soberder, en doet ook een beetje denken aan Joni Mitchell.
Innermost: beauty van een ballade in duet vorm en zondermeer een van de hoogtepunten, althans voor mij. After The Blue is een klein filmisch getint intermezzo.
Het titelnummer The Life You Never Planned On is een jazzy getint stuk, met een heerlijke piano erin.  Wederom een hoogtepuntOh My, wat een heerlijke song is dit ondersteund door een handclap en heeft iets gospels over zich. Zeer mooi gedaan, en keihard draaien. Stem lijkt een beetje op Tineke van Barrelhouse stiekem. Clouds als laatste dan voor mij, en soort ballade die een beetje aan Fragile van Sting doet denken qua sfeer, erg mooi.

Ja, mensen dit is geen blues album, maar bevat wel bluesy elementen, en vooral much more. Ik raad u ten zeerste aan om een concert van deze band te gaan zien, want dan zullen alle nummers nog veel meer  glans krijgen dan die ze nu al hebben op dit fantastische schijfje, wat van mij een goud randje mag hebben. Natuurlijk meteen aanschaffen, dat spreekt vanzelf. Laat je verwennen door de klanken van Jodymoon.

Tracks:
01. Blue Sky Rainbow
02. Citty Lights
03  I Got A Lifetime
04. Innermost
05. After The Blue
06. Deam About
07. Close Your Eyes
08. The Life You Never Planned On
09. Oh My
10. Money In Our Pockets
11. Clouds
12. The Andidote
13. Watercolour Wasteland

Website artiest: www.jodymoon.com


Ook op Blues Magazine ...