Contemporary Blues From Scotland Vol. 1

Jock’s Juke Joint – Contemporary Blues From Scotland Vol. 1
Label: Lewis Hamilton Music 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Andre Wittebroek

Deze CD kreeg ik opgestuurd door Duncan Beattie, een Schotse muziekvriend en bluesrecensent, om eens te laten horen  wat er zoal in Schotland gebeurt op bluesgebied. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik  daar totaal niet van op de hoogte ben. Van vroeger schieten mij wel enkele namen te binnen zoals Alex Harvey die mensen als Jack Bruce, Frankie Miller and Stone The Crows beïnvloedde. De laatste jaren  zijn the Nimmo Brothers en Dave Arcari bekende namen geworden in de Europese bluesscene. Ook Lewis Hamilton en Gerry Jablonski  timmeren  met steeds meer succes aan de weg in Europa.

Tot nu toe is er nooit een Schots bluesverzamelalbum uitgebracht en recensent Duncan Beattie vond dat het daarvoor tijd werd , aangezien er veel nieuwe ontwikkelingen aan het bluesfront plaatsvinden. Er  is  weer meer belangstelling  voor de bluesmuziek en er zijn veel nieuwe bands , met ook  jonge muzikanten, in opkomst.  Op deze CD  staat een eerste verzameling orgineel materiaal van deze bands. Het blijken er zoveel te zijn dat CD Vol. 2 al in voorbereiding is.   Men hoopt zo via deze weg de Schotse blues meer onder de aandacht te brengen. En meer dan terecht  blijkt uit de geboden kwaliteit!

De naam Jock’s Juke Joint is een gefingeerde, omdat  er in heel Schotland geen echte Juke Joint bestaat. De hoesfoto is van het postkantoor in Birnham, Perthshire, dat  in ieder geval wel op een Juke Joint lijkt!

Op de CD staan maar liefst 17 nummers van 17 verschillende artiesten, waarin alle bluesstijlen vertegenwoordigd zijn: van de  door whisky doordrenkte stemmen van Stevey Hay en Paul Muir, de gruizige, rokerige vocalen van Laura Gibson, het klassieke gitaarspel van Al Brown en Ian Gibney,  de bluesslide van Lewis Hamilton en Gus Munro. Verder het stevigere blueswerk van Gerry Jablonski  en Willi Logan. Ook het akoestische komt aan bod bij Sleepy Eyes Nelson en ‘Houndog” Fraser. Yah’s boogie w Woogie, Ruff Cutt ’s shuffle. Ook de ballades komen aan bod via Dana Dixon en Gary Martin.                                                                                                                                                                     
Al met al een prachtige bloemlezing van wat er zoal  gaande is op bluesgebied daar in Schotland. Ikzelf was  zeer aangenaam verrast door de kwaliteit  van het gebodene en die doet  niets onder voor de mij meer bekendere bluesartiesten.

Ik heb geen idee waar deze CD te verkrijgen is maar op de website staat verdere informatie. Deze CD lijkt mij geknipt voor de echte bluesliefhebber die verder kijkt dan de gebaande bluespaden. Geef het een luisterkans, je zult net als ik aangenaam verrast zijn, dat beloof ik je!

Tracklist:

01. Steve Hay’s Shades Of Blue – Shake Rag Boogie
02. Albany Down- South Of The City
03.Laura May and the Bel-Airs – You Can’t Hang
04. The Jensen Interceptors – Walk Away
05. Lewis Hamilton – Empty Roads
06.Bare Bones Boogie Band – Falin’for Foolin’
07. Gus Munro – Fever
08.Gerry Jablonski  – Higher They Climb
09. Willie Logan – Nodully
10. Sleepy Eyes Nelson – Blonde Snapper
11. The Yahs – H Keep On Going
12. Missing Cat – For the Loss Of it
13. Ruff Cut – My Friend mr.44
14. The Dana Dixon Band – Let You People Know
15. Frank O Hagan’- School For The Blues
16. Dead Men’s Shoes – The Traveller
17.- Lavat ”Hounddog” Fraser – The Kingdom’s Empty Halls.

Links:

www.facebook.com/groups/scottishbluesfans
www.facebook.com/JocksJuke Joint
www.lewishamiltonmusic.com


Ook op Blues Magazine ...