Joanne-Shaw-Taylor_The-Blues-Album

Joanne Shaw Taylor
The Blues Album

Label: KTBA Records
Release: 24 September 2021

Tekst: Hans Wolven

Joanne Shaw Taylor , een boreling uit 1986, is een Britse bluesrock gitariste. Zij werd op 16-jarige leeftijd ontdekt door Dave Stewart van the Eurythmics en ze heeft een poosje in zijn band gespeeld.
Het begin van een carriere zoals menig blues gitariste zou wensen. Er zijn in verhouding niet zoveel dames die blues ten gehore brengen. En zeker niet op het niveau van Joanne.
Het heeft onlangs geresulteerd in een geweldig album. The Blues Album.

Het album is uitgebracht via Joe Bonamassa’s onafhankelijke blueslabel KTBA Records . Het werd geproduceerd en opgenomen door Joe Bonamassa en Josh Smith in de Ocean Way Studios in Nashville, Tennessee .
Het album bevat Joanne’s gepersonaliseerde covers van elf zeldzame bluesklassiekers die oorspronkelijk zijn opgenomen door Albert King , Peter Green , Little Richard , Magic Sam , Aretha Franklin , Little Milton en nog veel meer.
Joanne speelt het liefst eigen nummers, maar op dit album speelt ze nummers, welke ooit als b side zijn gebruikt voor diverse singles.

De bezetting van de band is Josh Smith (gitaar), Reese Wynans (keyboards), Greg Morrow (drums), Steve Mackey (bas), Steve Patrick (trompet), Mark Douthit (sax ), Barry Green (trombone).
Joe Bonamassa speelt gitaar en zingt op het nummer “ Don’t Go Away Mad ”. Mike Farris doet ook mee als speciale gast op ‘I Don’t Know What You’ve Got’.

Joanne en Joe zijn al jaren beste vrienden en fans van elkaars muziek. Joanne wilde altijd al met Joe samenwerken als het juiste project of de juiste samenwerking tot stand kwam.

Joanne’s album is een eerbetoon aan artiesten en bands die geen voor de hand liggende keuzes zijn, waaronder Little Village, Little Milton, The Fabulous Thunderbirds, James Ray, maar tegelijkertijd covert ze baanbrekende bluesiconen zoals Albert King, Fleetwood Mac’s Peter Green en Magic Sam.

Het album gaat los met Stop Messin Round. Lekker stevig en recht toe recht aan. Hier laat Joanne al hoen hoe zij speelt met de zes snaren. Ook de piano van Reese Wynans komt hier mooi in beeld, ofwel ten gehore.

If That Ain’t A Reason stamt als stoom machine en moet eigenlijk op het hoogste volume door de speakers knallen.

Keep On Lovin Me. Hier horen we het stem niveau van Joanne vanuit diverse toon verschillen. Ze heeft er een mooi arrangement van gemaakt.

If You Gotta Make A Fool Of Somebody. Klinkt als een nummer dat ze misschien wel honderd keer heeft gespeeld. Perfect arrangement. Goed gitaar werk en een slepende stem. En wat te denken van de blazerssectie!

Don’t Go Away Mad is een nummer dat zij zelf heeft aangepast en bewerkt maar toch hoor je af en toe de bouwstenen waaruit dit werk is opgebouwd. En het gitaarspel van Joe Bonamassa is hier een mooie invulling.

Scraps Vignette. Laat Joanne los op de gitaar en je weet niet wat je hoort. Een kort nummer maar heftig nummer.

Can’t You See What You’re Doing To Me. Knetteren vanaf een stevige bodem. Een bluesstem die dwingt tot luisteren. De blazers ondersteunen dit nummer op een geweldige manier.

Let me Down Easy begint als een rustige ballad. Precies de juiste tonen gevonden. De blazers helpen het opbouwen en ondersteunen. Joanne maakt het af met haar snerpende gitaar.

Two Time My Lovin stamt weer als zoals we dit van haar kennen. Een nummer dat perfect is geproduceerd. Perfect studio werk. Backin vocals geven het net dat stapje extra.

I Don’t Know What You’ve Got is een nummer dat bijna een gospel had kunnen zijn. Maar dat is het niet. Het is een prachtige ballad en perfect gezongen door Joanne. Een mooi uitgevoerde blues.

Three Time Loser stamt weer als vanouds. Je moet met de muzikale trein mee of je wilt of niet. Haar stem geeft de juiste invulling aan dit nummer. En niet te vergeten haar snerpende gitaar. Aangevuld met het piano geluid van Reese Wynants

Samengevat is dit album een voorbeeld van perfecte samenwerking tussen muzikanten van topniveau. Zowel op muzikaal gebied als productie! Het resultaat mag er wezen. Een Top album. Ik heb het al bijna grijs gedraaid!

TRACKLIST
1. STOP MESSIN’ ROUND (3:38)
2. IF THAT AIN’T A REASON (4:00)
3. KEEP ON LOVIN’ ME (4:07)
4. IF YOU GOTTA MAKE A FOOL OF SOMEBODY (4:10)
5. DON’T GO AWAY MAD feat. Joe Bonamassa (2:49)
6. SCRAPS VIGNETTE (1:27)
7. CAN’T YOU SEE WHAT YOU’RE DOING TO ME (4:25)
8. LET ME DOWN EASY (4:50)
9. TWO TIME MY LOVIN’ (4:34)
10. I DON’T KNOW WHAT YOU’VE GOT feat. Mike Farris (4:49)
11. THREE TIME LOSER (4:52)


Ook op Blues Magazine ...