Joanne Shaw Taylor

Joanne Shaw Taylor – Songs From The Road (dvd/cd)
RUF-records

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst Stan van der Lugt

Onder de titel Songs From The Road brengt RUF-records live registraties (dvd/cd) uit van artiesten uit de stal van RUF. Eerder verschenen al live opnamen van Oli Brown, Royal Southern Brotherhood en Savoy Brown.
Joanne Shaw Taylor neemt haar albums ook op voor RUF en een live registratie kon natuurlijk niet achterblijven. Joanna woont tegenwoordig in Amerika, maar voor deze opname werd gekozen voor een locatie in haar thuisland, The Borderline te Londen.

De setlist bestaat uit een selectie van de eerste 3 albums, White Sugar, Diamonds In The Dirt, Almost, Always, Never en 2 covers, waaronder Manic Depression van Hendrix. Vanwege verplichtingen met Girls With Guitars had Joanne al 5 maanden niet meer gespeeld met haar vaste begeleiders, maar hiervan is niets te horen want de band klinkt ongelooflijk strak ingespeeld.

Joanne is een geweldige gitarist die vooral is geïnspireerd door Stevie Ray Vaughan en Albert Collins, maar ook door de soul en funk. Joanne speelt pittige bluesrock, met de nadruk op de klassieke rocksound uit de jaren 70 en 80. Dit verklaart misschien haar groeiende populariteit, met name in Engeland waar zij het clubcircuit lijkt te ontgroeien.

De band gaat vanaf de eerste noten als een stoomtrein door het repertoire en overdondert de kijker/luisteraar met dit machtsvertoon hoewel er ook gas wordt teruggenomen zoals in de prachtig gezongen cover Jealousy. Joanne speelt en zingt enorm geïnspireerd en speelt de pannen werkelijk van het dak. Ongelooflijk wat deze dame uit de gitaar weet te halen.

Songs From The Road is, wat mij betreft, niet alleen één van de beste (live) albums van 2013 maar toont ook maar weer eens het enorme talent van Joanne aan. De dvd bevat 15 tracks, de cd versie 12.

Joanne Shaw Taylor – guitar and vocals
Joe Veloz – bass
Tony Di Cello – drums
Jules Grudgings – keyboards

Tracklist dvd

1. Soul Station
2. Tied And Bound
3. Beautifully Broken
4. Watch ‘Em Burn
5. Diamonds In The Dirt
6. You Should Stay I Should Go
7. Almost Always Never
8. Jealousy
9. Kiss The Ground Goodbye
10. Just Another Word
11. Let It Burn
12. Time Has Come
13. Jump That Train
14. Lose Myself To Loving You
15. Going Home


Ook op Blues Magazine ...