Foto Recensie: Joanne Shaw Taylor - Reckless Heart

Joanne Shaw Taylor – Reckless Heart
Format: CD – LP – Digital / Label: Silvertone Records
Releasedatum: 15 maart 2019

 Tekst: Ella-Milou Quist

Hoewel de Britse bluesgitariste en singer-songwriter Joanne Shaw Taylor er op haar voorgaande platen al flink op los scheurde, doet ze dat op haar zesde studioalbum ‘Reckless Heart’ nog veel meer. Waar de vorige platen nog vrij lieflijk klonken, is daar op deze nieuwe release geen sprake van. Natuurlijk heeft Taylor er een paar ingetogener songs tussen zitten, maar dit album heeft overall gewoon een andere attitude en meer pit.
De sound is minder gelikt, minder smooth en juist rauwer, harder en krachtiger. Haar gitaarspel is nog expressiever en ook haar rauwe hese stem is nog powervoller, rokeriger en doorleefder. Voor het eerst heeft ze ook alle nummers zelf geschreven, behalve opener In The Mood, dat is een co-write met James House.
Deze andere benadering en het zelf schrijven van songs stond al heel lang op de wishlist van de bluesrock heldin. Om haar muziek zo puur mogelijk te brengen nam ze producer Al Sutton, met wie ze sinds haar verhuizing naar Detroit in 2008 al bevriend is, in de arm. Hij heeft voor de ruige, rauwe live sound gezorgd die ze zo graag wilde. Niet zo gek als je bedenkt dat de cd bijna helemaal volledig live is opgenomen. Tevens is Sutton verantwoordelijk voor de sterke rockstempel op de plaat. Hij is namelijk ook de man achter de productie van albums van hardrockband Greta Van Fleet, maar ook van Kid Rock, Detroit Cobras en Thornetta Davis. Shaw Taylor is al heel lang onder de indruk van zijn werk met deze artiesten. Vandaar ook haar wens om met hem samen te werken.
Niet alleen drukt Sutton zijn stempel op deze schijf, ook het harde leven van Detroit hoor je erop terug. Daarnaast is Taylor zelf ook nooit zachtzinnig geweest met haar intense blues licks en keiharde rock riffs, dus een lieflijk album zat er sowieso al niet in. Daarnaast spreekt ze letterlijk van achter uit haar keel. Ze heeft de afgelopen twee jaar veel meegemaakt en dat heeft ze verwerkt in haar liedjes. Geen wonder dus dat de nummers op ‘Reckless Heart’ veel beter bij haar passen. Dat hoor je ook terug in haar stemgeluid, ze klinkt niet alleen rauwer en krachtiger, maar je hoort ook de pijn die ze heeft gevoeld of misschien zelfs nog voelt. Haar tekstbeleving is erg sterk, er zit veel soul in en ze vertelt echt een verhaal. Het komt keihard binnen.

Ondanks de behoorlijk (hard)rock invloed op ‘Reckless Heart’, verloochent Taylor haar roots niet en hoor je nog steeds een flinke portie blues, bluesrock en soul terug op het album. Ze weet deze genres feilloos met elkaar te combineren en heeft een goede balans gevonden tussen wat rustiger liedjes als het rootsy soulnummer Reckless Heart, het groovende The Best Thing, de slowblues songs I’m Only Lonely en I’ve Been Loving You Too Long, het semi-akoestische Break My Heart Anyway, het volledig akoestische Jake’s Boogie en krachtige nummers als soulrocker In The Mood, bluesrock tracks Bad Love, All My Love en New 89 en hardrock nummer Creepin’.
Het zorgt voor een fijne afwisseling en diversiteit waardoor het album geen moment saai wordt of verveelt. Het is een dynamische, energieke, levendige en indrukwekkende plaat waarmee Joanne dichter bij zichzelf staat dan ooit. Ze is helemaal in haar element. Het is puur, eerlijk en komt recht uit het hart.

‘Reckless Heart’ is niet voor de poes of voor mensen die niet van powervrouwen zoals Joanne Shaw Taylor houden. De drieëndertig jarige artieste heeft het beste van (in dit geval) vier werelden: ze is een fantastische gitariste, een waanzinnige zangeres, een uitstekende songwriter en een uitermate knappe verschijning.


Tracklist
01. In The Mood
02. Reckless Heart
03. The Best Thing
04. Bad Love
05. I’m Only Lonely
06. Creepin’
07. I’ve Been Loving You Too Long
08. All My Love
09. Break My Heart Anyway
10. New 89
11. Jake’s Boogie

Website: Joanne Shaw Taylor


Ook op Blues Magazine ...