Foto Recensie: Joanne Shaw Taylor – Almost Always Never

Joanne Shaw Taylor – Almost  Always Never

Format: CD/ Label: Ruf Records /Release:  september 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Andre Wittebroek

Na White Sugar en  Diamonds  In The Dust is Almost Always Never het derde album van Joanne Shaw Taylor (JST) en gaat m.b.t. haar ontwikkeling verder waar ze bij de vorige twee is gestopt. Alles klinkt  nog rijper en  uitgebalanceerder. De produktie (Mike McCarthy) is geweldig , zeer professioneel en er is meer aandacht voor het detail. Ook lijkt haar vakmanschap nog verder gegroeid en dat voor een dame van net 25 jaar. Veel oudere artiesten kunnen er een puntje aan zuigen.

De eerste 2 albums van JST hebben haar direct op de kaart gezet als een jonge , zeer veelbelovende bluesrockartieste met een zeer eigen geluid. In 2010 en in 2011 werd ze op de British Blues Awards gekozen als beste vocaliste en op de Kevin Thorpe Memorial Award 2011 als Songwriter Of The Year. Verder trad ze pas geleden op als gitariste met Annie Lennox bij het Queens Diamond Jubilee op Buckingham Palace tussen grootheden als Tom Jones en  Robbie Williams. Dit om aan te geven dat haar kwaliteiten gekend worden tot in de hoogste muziekkringen.

Haar rauwe, rockige stem vermoedt  een veel oudere vrouw en haar ( mannelijke) gitaarwerk een oudere rocker. Niets van dat alles: Joanne is een jonge vrouw van 25 jaar met een meisjesachtige uitstraling, die erg rijp en volwassen musiceert en dat live helemaal waar maakt. Ze is ook nog een erg goede songwriter en heeft alle nummers op deze CD zelf geschreven.

De CD opent met  het stevig ,funky  groovende Soulstation (wat live een knaller moet zijn) en daarna het ingetogen en emotioneel gezongen Beautifully Broken met  heerlijk Hammondspel. Zang en gitaarwerk tonen hier hun klasse. You Should Stay, I Should Go een uptempo wordt gevolgd door het luchtiger Piece Of The Sky  en  het met countryinvloeden doorspekte Amy For One. Beide zijn  fijne relaxte rustpunten. Jealousy  ls een echte klaagzang; diep en donker maar ook soulful en krachtig . De titelsong Almost Always Never  is rustig, met veel zang en   tokkelend en fonkelend gitaarspel.  Het wordt weer rockend in Tied & Bound , goede grooves , riffs en gitaarwerk. Standing To Fall , met een sterk intro, swingt  prima en bevat voor mij het beste gitaarwerk van de CD. Funky ritmes keren terug in Maybe Tomorrow met mooie percussie. Het laatste nummer Lose Myself To Loving You is een liefdesballade puur sang. Emotioneel en zeer sterk gezongen, het verlangen  knalt er van af.

Conclusie: Een prachtig, volwassen rijp album van een jonge vrouw die haar emoties laat zien. Het songwriting is van een zeer hoog niveau, haar zang rijper en voller en het gitaarwerk is meer dan uitstekend. Waren haar vorige CD’s al bovengemiddeld goed, deze is nog beter!

Songs:

1.Soul Station 2. Beautifully Broken  3. You Should Stay, I Should Go  4.Piece Of The Sky 5. Army Of One  6.Jealousy 7. Almost Always Never 8.Tied & Bound9. AHand In Love 10. Standing To Fall 11. Maybe Tomorrow 12. Lose Myself  To Loving You.

www.joanneshawtaylor.com


Ook op Blues Magazine ...