Joanne Cash – Unbroken
Format: CD – Digital / Label: ACME Music Group
Releasedatum: 14 September 2018

 Tekst: Paul Op den Kamp

Het nieuwe album van Joanne Cash, de jongere zus van “The Man in Black”, een familie met zeer muzikale genen. En dan maakt ieder lid andere soort muziek met bijhorende thematiek. Net als haar grote broer kende Joanne een roerig leven. Armoede in haar jeugd, een te jong overleden broertje en dan ook nog drank en drugsverslaving. Na dit alles hervond ze zich zelf als christen, samen met haar man trok ze door Amerika als zingende en prekend stel. Heden ten dagen zingt ze iedere zondag in haar eigen Nashville Cowboy Church! Ook werkte zij in het verleden bij het productie bedrijf van haar broer, The House of Cash.

Muzikaal gezien vind je hier twaalf liedjes vol pure Americana. Opvallend is de nederige houding die muziek uitstraalt, geen grote meningen maar ziele roersels over de liefde, normen & waarden en geloof. Bij uitstek onderwerpen in dit genre maar het gevoel van conservatisme bekruipt mij. Is er terwijl de wereld in brand staat geen ander onderwerp over hoe je bij haar thuis niet hoeft aan te kloppen maar altijd terecht kunt. Zuidelijke naastenliefde, niks mis mee natuurlijk  maar geen beklijvend onderwerp.
Nu vraagt haar zangstem wel wat inspanning van de luisteraar. Hier en daar lijkt, is ze weinig toonvast en vlak. Nu was haar broer ook geen Pavaroti maar dit is soms ronduit saai.
Voor de gemiddelde atheïstische luisteraar is Twelve Gates To The City een beproeving. Een stoffig lied over misdaad in de grote stad en het ontstaan van een Nieuw Jerusalem. Ik ben het niet perse eens met deze lofzang over de poorten tot verlossing maar het is wel aanstekelijk gezongen.
Het lied Kingdome Come is dan wel de positieve uitschieter. Een mooi lied over het wachten op die ene persoon, mooi instrumentarium met een prachtige melodie. De gewenste spanning wordt ook perfect opgevoerd. Bij twaalf liedjes was het hele album een aanrader.
Een album voor de liefhebber van de muziek die deze “Woman in Black” maakt. Of voor de die-hard fan van Johnny Cash. Maar er verschijnen ook deze maand zoveel albums van Americana/country artiesten die oneindig veel beter zijn. Enkel en alleen voor diegenen die alles willen waar de naam Cash op staat!
Misschien dat Rick Rubin met Joanne Cash maar een vervolg op de American Recordings  moeten maken. Verlost van alle tierlantijntjes en clichés liggen misschien wel verborgen meesterwerken.


Tracks:
01. The Great Speckled Bird
02. Morning Of My Life
03.Don’t Knock
04. Back Home In Arkansas
05. Down To The Valley to Pray
06. If I Had My Way
07. One Little Act Of Love
08. Twelve Gates To The City
09. I Am The One
10. Til Kingdom Come
11. Will the Circle Be Unbroken
12. Thanksgiving Prayer

Website: Joanne Cash